Ще се справи ли Австралия със забавянето

Икономическият ръст на страната за второто тримесечие стигна едва 0,2%

02.09.2015 | 13:48 Редактор: Велко Каменов
Ще се справи ли Австралия със забавянето

Австралийската икономика се забавя заради намаляването на търсенето от Китай – най-големият търговски партньор на страната. Ръстът за второто тримесечие на 2015 г. достигна едва 0,2%, което е най-ниската стойност регистрирана от свиването през 2011 г.
Данните са доста разочароващи. Финансовият министър Джо Хокей говори малко след обявяването им и даде всичко от себе си, за да покаже положителните страни, но това е много трудна задача.

Несъмнено слабите резултати се дължат на спада в цената и обема на изнесените суровини. Потреблението и публичните разходи се увеличават, което подкрепи растежа и донякъде неутрализира ефекта от спада в износа.

Джо Хокей заяви, че Австралия е в сравнително добра позиция, за да се справи със забавянето в Китай. Отново казаното от него звучи твърде оптимистично, но и не е напълно погрешно. Вярно е, че 36% от австралийския износ отива в Китай и цената на желязната руда отбеляза сериозен спад, но растежът в сектора на услугите е доста окуражаващ. Поевтиняването на австралийския долар от друга страна ще подкрепи други сектори като туризма и образованието. Оптимистичният подход на Джо Хокей не е напълно погрешен, но в контекста на разочароващите данни от днес,изглежда сякаш финансовият министър се опитва да извърти нещата.