fallback

Икономиката на Австралия се повишава по-слабо от очакваното

Пол Алън, Bloomberg

02.09.2015 | 07:38

Австралийската икономика се повишава с по-слаби темпове от очакваното през второто тримесечие - с 0,2 на сто при предварителни прогнози на експертите, анкетирани от Блумбърг, с 0,4 на сто. Все пак не се сбъднаха и най-песимистичните очаквания на японската банка Номура, които бяха за минимален ръст от 0,1 на сто.

На годишна база брутният вътрешен продукт се повишава с 2 процента. След публикуването на данните австралийският долар за кратко се понижи под границата от 70 американски цента за първи път от 2003 година насам.

След това обаче отново се стабилизира малко над това ниво. Всъщност данните за икономическия растеж не бяха кой знае колко изненадващи, особено след като вчера стана ясно, че дефицитът по текущата сметка достига 19 милиарда долара.

Това е най-лошия резултат за последните шест години. Освен това се очакваше сривът на стоковите пазари да повлияе негативно върху австралийската икономика, намалявайки ръста на брутния вътрешен продукт с 0,6 на сто. Излиза обаче, че този негативен ефект не е отразен напълно.

Да обобщим още веднъж данните - 0,2% ръст за второто тримесечие, който беше мако под предварителните очаквания и се отрази върху курса на австралийския долар.

 

fallback
fallback