fallback

Коментари за забавянето на китайската икономика

PMI индексът на най-ниско ниво от 3 години насам

01.09.2015 | 15:25 Автор: Велко Каменов

Китайската икономика се забавя и в много сектори, като производствения, проблемите стават все по-явни. Ефектите от забавянето и състоянието на китайската икономика се коментират ежедневно. Вижте някои от по-интересните мнения по темата.

„Притесненията са свързани с това, че в Китай бяха предприети много мерки. Лихвите бяха понижени, както и нивото на минималните изискуеми резерви. Данните обаче показват, че още много неща трябва да бъдат направени и че правителството е притиснато да действа, за да подкрепи икономиката. Икономистите очакват ново понижение на лихвите до края на година и ще следим ситуацията”, заяви Ник Уадхамс от Bloomberg News.

„Китай се забавя в момент, когато западните икономики още не са стъпили на стабилна основа. По време на световната финансова криза през 2008 г. и 2009 г. Китай и страните от БРИКС бяха двигателите на световната икономика и допринасяха с общ растеж от около 20%. Всички очакваха хубавото да дойде от развиващите се пазари, но това се променя”,  предупреди Саймън Смит, главен икономист във FxPro.

„Износът на желязна руда от Австралия намалява с 8%, или с 1,6 милиарда, износът на въглища пада с 11% по обем и цена. Такова е влиянието от намаленото търсене и то може да се отрази негативно на БВП на Австралия, като нереализираният икономически ръст може да достигне 1,6%. Сривът на суровините оказва сериозно влияние”, коментира Пол Алън от Bloomberg.

„Лихвите бяха намалени, както и нивото на минималните изискуеми резерви, а инфраструктурните инвестиции и банковото кредитиране бяха увеличени. Нищо от това обаче не беше почувствано от реалната икономика. Затова има причини да смятаме, че може би през септември производството ще се съживи”, оптимистично заяви Алън Уан от Bloomberg.

„Реалната икономика се забавя. Производството на електроенергия, цимент и като цяло индустриалното производство ни го показват. Въпросът е дали ще има твърдо приземяване, срещу което Китай не може да направи нищо и отговорът е не, не мисля, че ще има твърдо приземяване и Китай може да стимулира още икономиката”, завърши Питър Тудууд, инвестиционен директор в  City Financial.

 

fallback
fallback