fallback

PMI индексът за Китай се сви през август

Стойността на индекса на производствената активност за август е 49,7 пункта

01.09.2015 | 10:47 Автор: Велко Каменов

Официалните данни за индекса на производствената активност (PMI) в Китай показват, че стойността му за август 2015 г. достига 49,7 пункта, съобщава Bloomberg. Индексът показва свиване в сектора за първи път от 6 месеца. Последният път, когато това се случи, беше през февруари 2015 г.

Стойността на индекса, регистрирана през август 2015 г., е най-ниската от август 2012 г. насам, когато тя достигна 49,2 пункта и е допълнителен признак за слабото представяне на производствения сектор в Китай. Новите поръчки за износ и внос, материалните запаси от суровини и готови продукти, заетостта и цените на производствените материали отбелязаха свиване през юли. Засега още не са излезли толкова подробни данни за август, но може да се допусне, че след като индексът на производствената активност се свива тези подиндекси отново ще покажат проблеми.

PMI индексът за сектора на услугите, който в момента е по-силният в китайската икономика, достига 53,4 пункта, което е малко под очакваното и под стойността от 53,9 пункта, регистрирана през юли, но все още показва експанзия.

 

fallback
fallback