Износът на Корея падна до 6-годишно дъно

Зеб Екарт, Bloomberg

01.09.2015 | 08:46
Износът на Корея падна до 6-годишно дъно

Износът на Южна Корея остава под сериозен натиск. Тази тенденция е факт от известно време, но данните за август са пореден предупредителен резултат.

Доставките за чужбина падат с над 14% годишно – най-силно понижение от 6г.

Спадът е три пъти по-силен от предварителните очаквания. Статистиката за предходния месец също бе ревизирана в низходяща посока.

Износът през юли е бил с 3,4% по-слаб.

Това естествено се отразява и на южнокорейското търговско салдо, което обикновено показва огромни излишъци. Сега обаче положителният баланс е една 4,3 млрд долара. Щеше да е още по-нисък, ако не беше също толкова резкият спад и на вноса, който се свива с 18%. Този факт е може би още по-тревожен за правителството и Централната банка, които се надяваха вътрешното потреблението поне до известна степен да компенсира спада на износа.

С други думи, икономиката вече се изправя пред двоен проблем – отслабване и на вътрешното търсене, и на вътрешното потребление, въпреки ниските лихвени проценти в страната.

Естествено има връзка между двата процеса, производителите внасят голяма част от суровините и материалите си от чужбина. Но във всеки случай данните за корейската икономика не са никак обнадеждаващи.

Коментар от Хонконг на Зеб Екарт, Bloomberg на 1 септември 2015. Вижте видеото.