fallback

Отрази ли се забавянето в Китай на индустриалното производство на Япония

Китай е най-големият търговски партньор на Япония

31.08.2015 | 15:31 Автор: Велко Каменов

Индустриалното производство на Япония за юли бележи спад от 0,6% спрямо юни, до голяма степен заради спада на износа към Китай, чиято икономика се забавя. Експерти от Bloomberg, Rabobank и Panmure Gordon коментираха ситуацията.

„Китай е голям проблем за Япония в момента. Японският износ към Китай намалява, което се отразява негативно на ръста на износа на страната като цяло. Спадът в индустриалното производство не е чак толкова лош сам по себе си, но той идва след като през миналата седмица излязоха данни, че потреблението е слабо, а инфлацията пада до 0% и на практика изчезва за трети път през годината. Началото на третото тримесечие не е добро за Япония”, коментира Аран Скот от Bloomberg News.

„Китай несъмнено представлява проблем. Страната беше много пестелива в оповестяването на истината за растежа. Очевидно това се отразява на останалата част от Азия. Без да показвам неуважение, Абеномиката е една безсмислица, тя не работи. Вече се прилага две години и нищо не се промени, а няма и да се промени”, заяви Дейвид Буик, пазарен коментатор в Panmure Gordon.

„Мисля,че това е само началото и данните ще продължат да стават все по-слаби, защото китайската икономика вече се забавя и очаквам този процес да продължи. Данните от Япония до момента далеч не бяха впечатляващи въпреки Абеномиката и въпросът сега е колко още могат да се влошат”, заяви Майкъл Евъри директор изследвания на финансовите пазари в Rabobank.

„Пазарите на акции в Китай през тази година бяха движени от ръста и спада в търговията на марж и ливъриджа. Случващото се на пазарите на акции не ни дава много информация за случващото се в реалната икономика. Макар че пазарът на акции тръгна надолу, което е сериозен предупредителен знак, смятам, че ще е грешно от това да си вадим изводи, че ще има твърдо приземяване за китайската икономика”, предупреди Том Орлик от Bloomberg News.

 

fallback
fallback