Ще има ли нужда Япония от още стимули заради Китай

Забавянето на китайската икономика е проблем за Япония

31.08.2015 | 15:15 Редактор: Велко Каменов
Ще има ли нужда Япония от още стимули заради Китай

Майкъл Евъри, директор изследвания на финансовите пазари в Rabobank, коментира пред Bloomberg нуждата от още стимули в Япония заради забавянето в Китай.

„Мисля,че това е само началото и данните от Япония ще продължат да стават все по-слаби, защото китайската икономика вече се забавя и очаквам този процес да продължи. Данните от Япония до момента далеч не бяха впечатляващи въпреки Абеномиката и въпросът сега е колко още могат да се влошат”, изрази песимизъм Евъри.

„Смятам, че Японската централна банка ще прибегне до още стимули, макар че вече действията ѝ са загубили връзка с реалността. В крайна сметка обаче ще се наложи количествените улеснения да бъдат увеличени, за да се обезцени още повече йената. Временно това може и да проработи, но не и в дългосрочен план. В този момент обаче честно казано няма какво друго да направят”, прогнозира екпертът.

Евъри заяви, че фискалната политика не може да помогне в момента и единственото, което може да се направи в тази насока е Японската централна банка да продължи да монетизира държавен дълг.

„Отношението дълг към БВП за Япония е 250%, а бюджетните дефицити са в размер на 8% година след година, което звучи като фантастика”, заяви Евъри.