fallback

Шестима признаха за търговия с информация в Китай

Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл, Bloomberg

31.08.2015 | 13:20

Четирима директори на Citic Securities Co бха задържани в Китай, съобщи Bloomberg. Агенцията цитира запознати с въпроса, които са казали, че от индустрията са били поискани още 100 млрд юана /15,7 млрд долара/ за спасителния фонд.

Сред задържаните са управляващите директори на Citic Су Гон и Лю Вей са признали за търговия с вътрешна информация, съобщи държавната агенция Синхуа. Най-голямата брокерска компания в Китай се търгуваше на 31 август 2015 с 10% по-ниско в Шанхай, а в Хонконг се срина до най-ниското ниво от май 2014. Компанията е отказала коментар.

Китайският борсов регулатор CSRC разпореди по време на среща с 50 брокерски компании, проведена в събота, 29 август 2015 компаниите от сектора да увеличат приноса си в спасителния фонд.

Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл, Bloomberg. Стивън Енгъл разговаря с Ришаат Саламат.

Какво се случва точно тук? Кой е отговорен?

Китайката комисията за ценните книжа, CSRC започна разследване, полицията - също разследва регулатора. И в резултат на това имаме масови признания. Общо на шестима души.

Да се насочим към най-едрата риба - четирима директори на Citic, включително управляващия директор Су Гон - според държавната агенция Синхуа са признали за търговия с вътрешна информация по време на бума и срива на пазара. Освен това Лю Шу Фан е признал за това, че е направил милиони от търговия с вътрешна информация от две компании и че е подправил документи във връзка с покупка на имот, което не е непременно толкова необичайно.

При покупка на къща има нужда от много документи и често се случват някои нередности. Но вероятно това се добавя към обвиненията за търговия с вътрешна информация, за които се е признал за виновен.

Освен това един журналист от списание Caijing - едно от водещите икономически издания - на име Уон Сяо Лю е признал, че е написал неверни неща на 20 юли 2015. Това е случаят в който, както знаем, правителството се намеси, за да спре потъването на пазара. Синхуа пише, че неговата статия е предизвикала паника и объркване. Съобщава се, че той сътрудничи на властите, за да намали наказанието си.

Научихме от хора, запознати със случая, че дори този уикенд 50 брокери са били помолени да ускорят програмата за изкупуване на акции.

 

 

 

 

 

 

fallback
fallback