Забавянето в Китай водещ фактор в Азия

Коментар от Хонконг на Зеб Екарт, Bloomberg на 31 август 2015

31.08.2015 | 13:00
Забавянето в Китай водещ фактор в Азия

Забавянето на китайската икономика продължава да е един от водещите фактори на валутните пазари в Азия. Японската йена поскъпна в очакване на утрешните данни за китайската промишленост за месец август. Прогнозите сочат, че производството в китайските фабрики може би ще регистрира първия си спад от февруари насам. Иначе йената се повиши в понеделник сутринта, прекъсвайки четиридневната си негативна серия, на фона на засиленото търсене на инвестиционни убежища от страна на трейдърите.

В Австралия погледите на инвеститорите също са насочени към Китай, но в същото време се очаква и утрешното заседание на Австралийската централна банка. Каквото и да решат управителят Глен Стивънс и неговите колеги, вероятно ще станат ясни последствията, които китайското забавяне оказва върху австралийската икономика. Очаква се, че институцията ще запази лихвите на рекордно ниското ниво от 2%.

Сингапурският долар е на път да отчете месечен спад от 2,7 на сто. Той ще е най-големият от 20112 година насам, а в началото на тазседмичната търговия валутата тсе понижи с още около десета от процента. Междувременно Мейбенк излезе с нов доклад, в който се посочва, че високите лихви по кредитите в местна валута продължават да оказват натиск върху държавните ценни книжа. Банкерите препоръчват покупка на дългосрочен дълг, тъй като там представянето може да е по-добро, след възстановяването на пазарите от последната емисия 15-годишни държавни облигации.