fallback

Раджан: Забавянето в Китай няма да се отрази сериозно на Индия

Гуверньорът на Индийската централна банка е спокоен за забавянето в Китай

31.08.2015 | 12:25 Автор: Велко Каменов

Гуверньорът на Индийската централна банка Рагурам Раджан говори пред Bloomberg за влиянието на забавянето на китайската икономика върху Индия. Той изрази увереност, че Индия няма да пострада заради проблемите в Китай.

„Никой не е имунизиран срещу негативните ефекти от забавянето в Китай, но ние изнасяме малко за Китай, най-вече суровини и внасяме сериозно количество крайни продукти. Така че ако китайската икономика расте с по-малко от очакваното, ефектът върху нас няма да е толкова сериозен. От друга страна извличаме огромни ползи от по-ниските цени на суровините, които са резултат и от по-бавния растеж в Китай. Спрямо други държави Индия ще бъде по-малко засегната от забавянето в Китай. През последния месец валутата ни поевтиня малко, но като цяло през последната година рупията е една от най-силните валути на развиващите се пазари”, коментира Раджан.

„Все повече се интегрираме в световната икономика. Отношението на вноса и износа към БВП, като добавим услугите към тях, е около 50%, което е сравнително висока стойност в сравнение с много други големи континентални икономики. По-интегрирани сме, но и вътрешното ни потребление е сериозно, като достига близо 60% от БВП, което е хубаво”, заяви гуверньорът на RBI.

 

fallback
fallback