fallback

Банките в Китай намаляват лихвите по депозитите

През миналата седмица Китайската народна банка понижи лихвата по едногодишните заеми, които предлага, до 4,6%

31.08.2015 | 12:09 Автор: Велко Каменов

Банките в Китай следват понижението  на лихвите от страна на централната банка и предлагат по-ниски лихви по депозитите, съобщава Bloomberg. Когато не се дават много кредити, какъвто е случаят при забавяне на икономиката, банките не предлагат по-високи лихви,за да привличат депозити. Именно това се получава в Китай в момента. Bank of Ningbo например предлага годишна лихва в размер на 2,85% за двегодишен срочен влог. Основният лихвен процент за този период беше понижен до 2,35%, но банките предлагат премии в определен размер над него, за да привлекат депозити, с които да дават заеми. В момента обаче тази премия е в размер на 0,5%, докато преди понижението на лихвите по заемите и депозитите от страна на Китайската народна банка премията беше в размер на 0,65%.

Друг такъв пример е Ping An Bank, която понижи премията, която предлага по тригодишните срочни влогове, до едва 0,05% над основния лихвен процент. Преди понижението банката предлагаше премия в размер на 0,25%. Анализаторът от Guotai Junan Securities Ричард Цао казва, че няма признаци за стабилизиране на икономиката и че ако банките нямат възможности за кредитиране, няма смисъл да полагат усилия да привличат депозити, още по-малко да плащат много за тях. Неговото твърдение обобщава ситуацията, която виждаме сред кредиторите в Китай в момента. От ноември миналата година лихвите по заемите, които Китайската народна банка дава, бяха намалени на 5 пъти, което имаше и положителни и негативни ефекти върху банките. От една страна това им даде гъвкавост да предлагат различни лихви спрямо основния лихвен процент, но от друга нетните им лихвени маржове намаляха значително.

Почти всички големи банки в Китай регистрират нулев ръст на печалбата, докато в същото време необслужваните кредити се увеличават сериозно. През първата половина на годината за ICBC ръстът е в размер на 31%, като делът им от общото кредитно портфолио на банката е 1,4%, или с 0,1% под средното ниво за индустрията. При AgBank обаче делът на необслужваните кредити достига 1,83%, нараствайки с 27,8%, заради по-големия дял кредити към селските райони. Лошите кредити на CCB и Bank of China също бележат сериозен ръст. Заради ръста на необслужваните кредити, банките трябваше да заделят повече провизии, което се отрази негативно на финансовите им резултати. Печалбата на CCB за второто тримесечие е под очакваната, като достига 64,9 милиарда юана, или 10 милиарда долара, колкото беше за същия период и през миналата година. Очаква се общата печалба на петте най-големи банки в Китай да регистрира най-нисък ръст от 2004 г. насам. Необслужваните кредити към най-голямата банка в Китай ICBC нарастват с 31% през първата половина на 2015 г. докато ръстът в печалбата на банката за второто тримесечие е пренебрежително нисък и на практика липсва. Цените на акциите на банките отразяват слабото им представяне като бележат спад от около 20% от началото на годината.  

 

fallback
fallback