Мохамед Ел-Ериан: Фед ще повиши лихвите през декември

Коментар на Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz за телевизия Bloomberg

28.08.2015 | 17:11 Редактор: Георги Стоянов
Мохамед Ел-Ериан: Фед ще повиши лихвите през декември

Имаме 3,7% - това растежът през второто тримесечие, който научихме тази сутрин. Това се случва в момент, когато инвеститорите понижават залозите си, че Фед ще повиши лихвените проценти през септември. Ако Фед не повиши лихвените проценти през септември, как ще го оправдаят?

Мохамед Ел-Ериан: Първо, никога не е ставало въпрос само за американската икономика. Американската икономика продължава да се възстановява, да оздравява.

Още по темата

Тя обаче все още не е набрала достатъчно скорост и тези 3,7% са малко преувеличени заради натрупаните складови количества.

Но това наистина е икономика, която има между 2,5% и 3% твърд растеж и това е икономика, която продължава да се представя по-добре от очакваното.

Причината поради която повишаването на лихвите през септември сега е под въпрос и причината, поради която Дъдли каза, че сега подобно решение изглежда по-малко привлекателно, е защото не може да сте идеалното семейство в един лош квартал и да игнорирате всички останали.

Така че Фед ще погледне към останалия свят. Фед не иска да увеличава финансовата нестабилност. И си мисля, че заради това Фед ще изчакат до декември.

Мохамед, кажете ни малко за цените на петрола сега. Днес те се повишават. Как обаче ниските цени се отразяват на икономиката?

Мохамед Ел-Ериан: Има две положителни неща за американската икономика от тази последна седмица на пазарни сътресения.

Първото са по-ниските цени на енергията, а второто - ниските лихвени проценти. Тези два фактора подкрепят икономиката и ще помогнат за преодоляване на негативния ефект от загубата на богатство на пазарите.

За това си мисля, че декември е много вероятен месец по отношение на решението на Фед.  

Тук не става въпрос дали американската икономика ще бъда засегната от това, което се случва или не. Това се оказа по скоро финансов проблем, от колкото икономически.