fallback

Паричното предлагане в еврозоната нараства

Коментар на Джо Уейсентал за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

28.08.2015 | 16:33 Автор: Георги Стоянов

Здравейте, аз съм Джо Уейсентал и водя рубриката Какво сте пропуснали. Днешната графика е графиката, която кара Марио Драги, президентът на Европейската централна банка, наистина да се чувства щастлив.

Това е графиката на нарастването на паричното предлагане на годишна база. То току що е достигнало най-високото си ниво от финансовата криза.

Още по темата

Паричното предлагане в еврозоната нараства с над 5%. От къде идват тези пари. Някои хора си мислят, че това са просто напечатани пари или нещо такова.

Но на практика те идват от банките. Това означава, че банките отпускат кредити, че оркестърът свири, че кредиторите се чувстват уверени, за да отпускат кредити, както и че хората са уверени, за да и теглят.

Също така означава, че програмата за вливане на ликвидност, която предприеха в еврозоната, изглежда работи, както и останалите мерки.

Все още има какво да се желае. Очевидно в предишни години паричното предлагане е нараствало доста по-бързо.

Сигурен съм, че те биха искали то да е по-високо. Но основната идея е, че това, което Марио Драги искаше да направи, тоест да накара хората да отпускат и да теглят кредити – това определено се случва и паричното предлагане току що достигна най-високото си ниво от началото на кризата.

Сигурен съм, че Драги наистина е изпитал облекчение, когато е видял тези данни тази сутрин. Това беше днешната графика, ако сте я пропуснали. 

 

fallback
fallback