Европейският износ за САЩ компенсира спада на търговския обмен с Русия

Коментар на Дейвид Пауъл и Крис Уотлинг от Longview Economics за телевизия Bloomberg от Лондон

27.08.2015 | 17:18 Редактор: Георги Стоянов
Европейският износ за САЩ компенсира спада на търговския обмен с Русия

Кои от развиващите се икономики крият най-голям риск за износа, за възстановяването на еврозоната?

Дейвид Пауъл, Bloomberg: Ако погледнем на това, което вече се случи през последната година – забавянето на търсенето в други страни, бих казал, че най-големият удар дойде от Русия и това е така, защото там растежът се сви толкова рязко. Това вече е видно и от данните за износа.

На пример номиналният износ за Русия се е забавил много повече, отколкото към която и да е друга страна.

Още по темата

Така че може ли да кажем, за най-голямата заплаха идва от Русия или  просто може да кажем, че ако погледнем в огледалото за обратно виждане, Русия е най- голямата неприятност, а най-голямата заплаха все пак може да се крие в Китай?

Дейвид Пауъл: Най-голям ефект имаше забавянето в Русия. Количеството на износа, който е предназначен за Китай е много по-голям, отколкото за Русия, така че ако например, китайската икономика се беше забавила много по-рязко, отколкото сега, колкото да кажем руската икономика, заплахата от там щеше да е по-голяма.

За момента обаче, както колегите ми от Азия обичат да казват през цялото време, Китай се забави от това да е най-бързо растящата икономика в света до това отново да е най-бързо растящата икономика в света.

Ако вярвате на статистиката, разбира се, което е съвсем друг въпрос.

А вие не вярвате Крис?

Крис Уотлинг, изпълнителен директор на Longview Economics:

Мисля, че това е много добър аргумент, че статистиката не е вярна. Данните за БВП. Има много индикатори, които предполагат, че може би китайската икономика нараства с 3%, а не със 7 или 5 или 6%.

Но също така бих казал, че е интересно, че не става въпрос само за Китай, защото Китай изхранва всички икономики наоколо.

Така че може би говорим за износа от еврозоната за Китай и останалата част от Азия. Така процентът е по-голям и вероятно историята е по-интересна.

Дейвид Пауъл: Да, обаче аз определено вярвам на данните, които идват от евростат и ако погледнете на данните за износа от еврозоната за страните по цял свят, може да видите, че почти няма разлика за последната година, когато говорим за износа за Китай.

И тук Русия наистина изпъква. Не наблюдаваме подобен спад при никоя от останалите азиатски страни.

Аз видях, че руските супермаркети разчистват рафтовете си от всички прахове за пране, които са произведени в еврозоната. Това стана вчера и беше в новините. Това може ли да се компенсира с някакви добри новини. Има ли добри новини за икономиката на еврозоната сега?

Дейвид Пауъл: Определено диверсификацията на търговията е нещо хубаво. Ако погледнем на спада на износа към Русия през последната година, той повече от достатъчно се компенсира от огромният ръст на износа за САЩ.

И това се случва поради две причини – най-важната е здравето на американската икономика и американското възстановяване през последните няколко години, но също така и заради сериозното поевтиняване на еврото спрямо долара.

Това определено помага на европейския износ през Атлантическия океан. То определено помага.

И съвсем на кратко, има ли някакъв шанс ЕЦБ да разшири програмата си за вливане на ликвидност като резултат от сътресенията, които наблюдаваме на пазарите?

Дейвид Пауъл: Мисля, че забавянето в останалия свят леко увеличава този шанс. Това обаче е малко вероятно на този етап - някаква по-сериозна промяна.

Драги вече изтъкна това като причина, поради която икономическото възстановяване е изгубило инерция. И те продължават да го следят.