Ел-Ериан: Китайската икономика ще се приземи меко

Коментар на Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz за телевизия Bloomberg

27.08.2015 | 16:59 Редактор: Георги Стоянов
Ел-Ериан: Китайската икономика ще се приземи меко

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz:

Има два въпроса – пазарът и реалната икономика. На пазарът те са изправени пред сериозни предизвикателства. Защо? Защото те помогнаха за раздуването на масивен балон.

И психологията зад този балон беше много сходна с тази, която ние имахме при раздуването на ипотечния балон в САЩ.

Имаше време преди 10 години, когато вярвахме, че нарастването на броя на собствениците на жилища е нещо хубаво от гледна точка на обществото.

Още по темата

Сега пък те вярваха, че колкото повече хора участват на фондовия пазар, толкова по-добре от гледна точка на прехода към пазарна икономика.

Ние създадохме балон на ипотечния пазар, те създадоха балон на фондовия си пазар и сега те намират ситуацията много трудна за контролиране, точно както и на нас ни беше много трудно да контролираме ипотечния пазар.

Така че от пазарна гледна точка те са изправени пред сериозно предизвикателство. И това не е нещо, което ще могат да преодолеят бързо.

От икономическа гледна точка, аз всъщност съм по-уверен, че те ще успеят да приземят икономиката си меко.

Мисля, че те разполагат с много повече инструменти, отколкото хората предполагат. Така че ще стабилизират ли икономиката си около растеж от 6% - да.

Ще продължат ли с колебливия си преход към пазарна икономика – да.

Но ще станем и свидетели на финансова нестабилност, защото тази седмица трябваше да следим не само дневните изменения, а измененията по часове.

Така че с това ще се занимаваме. От икономическа гледна точка обаче те разполагат с много повече инструменти, отколкото хората предполагат.

Мохамед, ти избори много неща, които изглежда, че те притесняват. Какво друго не ти дава да заспиш? Какво е това, което никой все още не забелязва, но теб те притеснява?

Мохамед Ел-Ериан: Обръщам голямо внимание на валутните пазари, защото това е най-трудният за контролиране пазар по отношение на политиките на централните банки и именно там видяхме да мига червена лампичка още преди време – лампичка, на която много хора не обърнаха внимание.

И в резултат на това валутният пазар започна да заразява и други пазари. Спомнете си, залогът на пазара беше, че централните банки ще успеят да подтиснат волатилността.

И централните банки успяха да подтиснат волатилността. Сега централните банки обаче изпитват огромни трудности. Защо?

Защото валутните пазари се оказаха без контрол. Така че аз обръщам много голямо внимание на валутните пазари всеки ден и наблюдавам дали стабилността в този сегмент се завръща.

Докато това не се случи, ще сме уязвими по отношение на американските акции, независимо колко силни са икономическите фундаменти, а нашите фундаменти са доста по-силни, отколкото тези в останалата част от  света.