fallback

Фирма от Шенжен се нарече Goldman Sachs

27.08.2015 | 09:42

Китай е обвиняван в пиратство на филми, чанти и ролекси, дори на коли. Трябва да прибавим в списъка от Goldman Sachs, съобщава Bloomberg.

Goldman Sachs (Shenzhen) Financial Leasing Co. работи в града, близо до границата с Хонконг и използва почти същото име на английски и китайски, както базираната в Ню Йорк институция. На сайта си китайската компания твърди, че е една от най-големите лизингови фирми в града.

По телефона служител на компанията е обяснил за Bloomberg, че тя не е свързана с американската банка, без да обясни как се е стигнало до използването на името й, което включва и името на града в Китай.

 

Още по темата

Коментар от Хонконг на Шай Остър, Bloomberg News и Ришаат Саламат, Bloomberg.

Шай Остър, Bloomberg News:

 

В Китай има следния проблем - компаниите имат китайско име и английско име. Името Гаошън, което тази компания използва за Goldman Sachs е просто превод, нещо като "най-голямата победа".

 

Добре, но на сайта ясно си пише Goldman Sachs, изписано по същия начин, с подобен шрифт. В скоби е добавено "Шенжен". Като се обадих да ги питам дали са Goldman Sachs, те казаха, че са Goldman Sachs Шенжен.

Попитах ги дали са франчайз, а те казаха: не, не.  

Те просто се радват на името. В Китай като цяло търговските марки са тежък проблем.

Goldman Sachs не са единствената компания, която има проблеми. Майкъл Джордан загуби, както знаем, делото срещу производител на спортни стоки, която използва китайската версия на неговото име.

Apple също има проблеми с друга компания и фалшивите магазини. Стои въпросът и с iPad. Така че регистрацията на търговска марка в Китай е тънка работа.

Други банки в Китай също имат такива случаи - така че това не е за пръв път.

 

Добре де, но Goldman Sachs няма да остави нещата така - това е уронване на репутацията.

Не знам, не изглеждат много засегнати от това, като говорих с тях.

 

Те знаеха ли за това?

Не, не знаеха. Не бяха чували преди. Тази финансова компания твърди, че много голяма. Историята се появи заради синдиката на казината в САЩ, които отправиха обвинения в незаконни връзки.

 

 

 

 

 

 

 

fallback
fallback