Обсъждат доставки на газ от Туркменистан

Туркменистан и България може да развиват и проекти в сферата на културата и образованието

25.08.2015 | 18:17 Редактор: Кремена Кръстева
Обсъждат доставки на газ от Туркменистан

Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез газовите връзки с Турция и Гърция, които са в процес на изграждане. Това заяви в Туркменистан премиерът Бойко Борисов, който се срещна с президента на страната Гурбангули Бердимухамедов. Премиерът Борисов е на двудневно посещение в Туркменистан. Според него ако страната ни може да получи газ от Туркменистан, това ще бъде сериозна стъпка в постигането на целта за диверсификацията на газовите доставки.

Проектът за Транскаспийския газопровод предвижда доставки на газ от Туркменистан и Казахстан за Европейския съюз, като маршрутът на съоражението ще заобикаля Русия и Иран. В Туркменистан се намира второто по големина находище на газ в света – Галкиниш. Обемът на находището се изчислява 21 трилиона кубически метра газ. По време на визитата си премиерът Борисов изтъкна важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз и България.

 

България и Туркменистан ще си сътрудничат в енергетиката

 

Бойко Борисов изрази и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ в Туркменистан. С президента Бердимухамедов той обсъди съвместни проекти в сферите на туризма, образованието, науката и културата.

Двамата лидери  обсъдиха и възможностите за сътрудничество в областта на международния транспорт. Идеята е българските черноморски пристанищни терминали  да бъдат използвани като центрове за транзитни превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия. Според Борисов, има възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна – Туркменбаши.