Германската икономика нарасна с 0,4% през второто тримесечие

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

25.08.2015 | 17:11 Редактор: Георги Стоянов
Германската икономика нарасна с 0,4% през второто тримесечие

Ханс Никълс: Анализите показват, че износът е генерирал голяма част от този растеж. Износът е нараснал с 2,2%.

Това е важно, защото показва в каква степен икономиката през второто тримесечие е била подкрепена от експорта, но в същото време е била охладена от по-ниското вътрешно потребление, както и от по-слабите инвестиции.

Това е картината през второто тримесечие. Ако се замислим, какво се случва през третото тримесечие, не забравяйте, че повечето от негативните събития около Гърция се случиха имено през първата половина на тримесечието, както и историята около Китай.

Още по темата

Това няма да се отрази добре на износа и няма да подкрепи доверието на инвеститорите, както и потреблението.

Така че в известен смисъл, ако данните за второто тримесечие ни казват, че това е ръст, насърчаван от износа, по всичко личи, че през третото тримесечие износът ще се свие, тоест ще имаме лоши новини на този фронт.

Ето защо аз очаквам, че данните за третото тримесечие ще са по-лоши от тези през второто заради профила на това, с което разполагаме сега. 

Искам да се спрем на някои подробности, за да видим, до колко определени сектори са се свили и какво се случва с потреблението.

От пръв поглед обаче изглежда, че износът  е бил двигателят на растежа, но въпреки това той е разочароващ заради разочароващото вътрешно потребление. Ана?

Ханс, благодаря ти много. Какви са рисковете, че забавянето в Китай ще има  по-сериозен ефект върху германската икономика, защото би било грешка да гледаме само второто тримесечие.

Ханс Никълс: Ангела Меркел коментира това миналата вечер. Тя каза, че е уверена, че китайските власти ще направят нещо, за да стабилизират ситуацията.

Видяхме, че автомобилните компании имат доста разнопосочни виждания. Например Audi - те казаха, че няма да изпълнят прогнозата си, че няма да успеят да продадат толкова автомобили, колкото предвиждаха.

Daimler поне през юли, техните продажби са нараснали с 42%, така че по някаква причина Mercedes се представя добре, докато BMW и Audi не толкова.

Ако погледнем макро картината Ана, Китай наистина е третият по големина търговски партньор на Германия, но по отношение на износа, едва 6,6% от германския износ отива за Китай.

И за това има усещане, че ако изключим сектора на луксозните автомобили и някои високо технологични продукти, те могат да се справят с това, което се случва в Китай, стига глобалният растеж да е силен и европейският растеж да е силен.

И за това тези негативни данни от Франция, където през последното тримесечие икономическият растеж е нулеви, това вероятно е по-притеснително за германската икономика, защото толкова много от германския износа отива за Европейския съюз и не е предназначен за Китай.

И все пак вчера DAX изгуби 2,7% и това също може да разтревожи Ангела Меркел.