Иран е решен да върне позициите си на петролните пазари

Коментар на Патрик Армстронг, инвестиционен директор на Plurimi Wealth за телевизия Bloomberg от Лондон

25.08.2015 | 11:09 Редактор: Георги Стоянов
Иран е решен да върне позициите си на петролните пазари

Това е един самотен стар път, както е заглавието на Bloomberg терминала - да сте биче настроен по отношение на цената на петрола, Brent и американският лек суров петрол доближават границата от 40 долара. Какво смятате за тези суровини в момента?

Патрик Армстронг, инвестиционен директор на Plurimi Wealth:

Искаше ми се все още да имаме къси позиции спрямо петрола. Ние имахме къси позиции до преди месец, но след това се отказахме, защото решихме, че може би сме достигнали дъното.

Още по темата

Дори сега обаче аз не бих бил купувач. Мисля, че имаме сериозни свръх запаси за 9 месеца и причината за това не е слабото търсене.

Много хора свързват падащите цени на петрола а с колапса на китайската икономика. Това е просто свръх предлагане.

Има голямо производство и все още то се запазва. Мисля че това е причината поради която цената остава ниска и вероятно такъв ще е случаят и през следващите 6 до 9 месеца.

Така че не мисля, че петролът ще поскъпне в краткосрочен план. Но в дългосрочен план цени под 40 долара, мисля че те вероятно не биха били устойчиви.

Производството ще намалее, ако цената падне до това ниво за дълъг период от време.

Патрик, нека сега включим и нашият енергиен кореспондент Хавиер Блас. Хавиер, говорим за петрола всеки ден, но изглежда, че всеки ден имаме нов пъзел за решаване.

Днес Иран обяви, че ще направи всичко по силите си, за да запазят пазарния си дял. Така че колко пари и колко петрол ще залеят пазара и какво означава това за цената на петрола?

Хавиер Блас, Bloomberg: Очаквахме, че Иран ще направи точно това и очевидно, че когато тези санкции бъдат вдигнати до края на годината и началото на следващата година, Иран нееднократно заяви, ние ще се опитат да си върнат изгубения пазарен дял.

Посланието сега е дори още по-силно. Те казват, че ще направят това незабавно и на каквато и да е цена.

И си мисля, че това е много важно, защото в миналото пазарните анализатори и трейдърите очакваха, че Иран ще внимава да не наводни пазара с петрол.

Сега иранците отправят много ясно послание, че дори цената да падне още повече, те ще се върнат към предишните си нива на производство. Това означава на каквато и да е цена.

И мисля, че това е послание от иранците към Саудитска Арабия, които казват, ако не отстъпите място за нашия петрол, ние ще свалим цената.

Ако погледнем по-широката картина, цените на суровините се доближават до 16 годишно дъно. Патрик, говорихме за това през почивката, че виждаме как производители, миннодобивни компании приемат това като предупреждение. От твоя гледна точка смяташ ли, че разпродажбите на тези пазари са прекалени?

Патрик Армстронг: В момента нямаме позиции в миннодобивни компании или нефтени и газови компании.

И мисля, че тук просто става въпрос за свръх предлагане в целия сектор на суровините. Миналата седмица направих проучване по отношение на нефта и газта.

Там има толкова малко свободен капитал и докато не стигнем до момент, когато капиталовите разходи се нормализират в съответствие с цените на суровините, не съм склонен да съм купувач на тези акции.

Но те наистина поевтиняха сериозно, така че ако искате да играете със суровини, може да имате доста тежест, ако заложите на акциите срещу суровините.

Патрик, къде виждате дъното? Говорите за свръх предлагане, това е ясно, но това свръх предлагане ще продължи 3 - 4 години или нещата ще се оправят по бързо?

Патрик Армстронг: Не, мисля че с петрола нещата ще се решат през следващата година, защото търсенето нараства.

Нашето виждане е, че глобалната икономика се развива доста добре. Имаме растеж в Европа, растеж в САЩ, все още имаме растеж и на развиващите се пазари, макар може би не с темповете, които наблюдавахме през изминалите години.

Така че търсенето ще продължи да расте. Просто имаме голямо предлагане, особено в краткосрочен план.

Хавиер накрая искам да ти задам този въпрос. Имаме Алжир, Либия и Венецуела. Тежестта, която изпитват в сравнение със Саудитска Арабия е много голяма. Те трябва да се справят със сериозни дефицити. Нараства ли напрежението, увеличават ли се различията. Ще има ли извънредна среща преди декември?

Хавиер Блас: През почивните дни Иран каза, че няма да се противопоставят на евентуална извънредна среща.

В същото време обаче докато казваха това, те заявиха, че ще увеличат производството. Ако ОПЕК се срещнат, срещата ще е за ограничаване на производството.

Не мисля, че нещата са се променили много от последната седмица, освен ако Саудитска Арабия не реши да подкрепи подобна извънредна среща.

Също така обаче не мисля, че саудитците се решили, че стратегията им не работи. Тя просто отнема време.

Когато приложиха тази стратегия миналата година саудитците заявиха много открито, че тук не става въпрос за няколко седмици, не става въпрос за няколко месеца.

Те казаха, че това вероятно ще продължи през следващите два години, така че според мен ще трябва да изчакаме до следващата среща на ОПЕК през декември и тогава вероятно, това, което саудитците ще кажат, ще е абсолютно същото.

Просто бъдете готови, това ще продължи.

Добре, Хавиер, благодаря ви много. Това беше главният енергиен кореспондент на Bloomberg Хавиер Блас и разбира се, Патрик Армстронг, инвестиционен директор на Plurimi Wealth.