fallback

Йената добави 3% през нощта

Дейвид Инглес, Bloomberg

25.08.2015 | 07:51

Последните 24 часа бяха едни от най-напрегнатите на валутните пазари за последните няколко години. Инвеститорите потърсиха алтернативи на риска и се насочиха към активите-убежища. На борсата в Токио тази сутрин /25 август/ йената получи много силна подкрепа и добави 3% към стойността си. Вчера японските пари се разменяха на нива от 212-122 йени за долар, докато днес курсът вече е на ниво от 119.

 

Точно обратна е тендецията при австралийския, новозеланския и канадския долар. Подходящото определение е "пълна капитулация", на фона на срива в цените на суровините. Кивито например се срина с над 8% и въпреки че възстанови част от позициите си тази сутрин, все щое се търгува много под нивата си от вчера - между 64 и 65 американски цента. Австралийският долар пък поевтиня с 2% до 72 американски цента.

 

Другата голяма тема на валутните пазари е какво смята да прави Федералният резерв, какви са намеренията на Джанет Йелън и нейните колеги. На фона на всеобщия хаос на пазарите, на преден план излиза нова прогноза - че Фед ще трябва да отложи планираното повишение на лихвите за догодина. Все повече анализатори се присъединяват към това мнение, някои дори смятат, че лихвите едва ли ще бъдат повишение преди март 2016 година.

Влошаването на финансовия климат и турбуленциите на пазарите, според експертите, дават възможност на централните банкери в Съединените щати да запазят настоящата линия на монетарната политика.

 

fallback
fallback