fallback

Крайната десница и радикалната левица с все по-силни позиции в Гърция

Коментар на Том Макензи за телевизия Bloomberg от Атина

24.08.2015 | 13:40 Автор: Георги Стоянов

Том Макензи: Това е настроението в щаб квартирата на крайно дясната гръцка партия Златна зора в събота вечерта. Това че екипът ни беше допуснат да снима събранието на националистическата партия, докато членовете на организацията се подготвят за новите гръцки избори през септември, е истинска рядкост. Депутатът от Златна зора Илияс Панагьотaрос казва, че гневът от по-нататъшните бюджетни икономии наред с миграционната криза в Гърция ще увеличи подкрепата за партията.

Илияс Панагьотaрос, депутат от Златна зора:

Още по темата

Те няма да гласуват за нас само защото са ядосани на някой друг. Те ще гласуват за нас, защото ни чуха, какво говори в парламента, те са ни виждали и ни познават. И те знаят, че ние няма да ги предадем, като Ципрас и други в миналото.

Том Макензи: Панагьотaрос казва, че партията привлича подкрепа от доста широка публика, въпреки че срещу лидерите на Златна зора са повдигнати криминални обвинения и има продължаващо разследване.

Илияс Панагьотaрос: Ние сме изключително популярни сред новите гласоподаватели и ще бъдем дори още по-популярни сред фермерите. Ние получихме доста гласове от служещите в армията и флота, военновъздушните сили, полицията, пожарната, бреговата охрана - всички, които се борят с престъпността.

Том Макензи: Златна зора, които спечелиха 17 места на изборите през януари, са обвинявани за агресивно анти имигрантската си политика и за връзките си с нео нацистите. Панагьотaрос отхвърля тези обвинения.

Илияс Панагьотaрос: Ние не сме нео нацисти, не сме и традиционни нацисти или палео нацисти, ние не сме нацисти, ние сме гръцки националисти.

Том Макензи: Панагьотaрос казва, че членовете на Златна зора ще са масово активни по време на кампанията, особено в райони с много имигранти.

Илияс Панагьотaрос: Ще сме на улицата. В това сме най-добри.

Том Макензи: Трябва ли имигрантите са се чувстват застрашени?

Илияс Панагьотaрос: Защо? Имигрантите трябва да се страхуват и да се чувстват застрашени от тези, които се възползват от тях, като правителството на Сириза. Те ги канят да дойдат от Сирия и другаде. Те им казват – елате в Гърция. И вие виждате, как живеят те. Имигрантите трябва да се страхуват от тях, не от нас.

Том Макензи: На другия край на града се натъкваме на едно много различно събрание. Младежкото крило на Народно единство – новата партия, сформирана от бивши членове на Сириза, които се противопоставят на третия спасителен план за Гърция. Те са се събрали в открит бар в центъра на Атина. Това е краят на първия им ден като третата по-големина партия в Гърция. Партия, която е решена да отхвърли сделката за последната спасителна програма.

Симпатизант на Народно единство:

Меркел и Германия и Европейската комисия ни вършат работата. С подкрепата, която преди два дни дадоха за Ципрас, за изборите, те казаха на хората в Гърция, че Ципрас означава нови икономии, Ципрас означава затягане на коланите, че с Ципрас няма бъдеще. Това е нова ера в гръцката политика и ние трябва да се борим. Решението обаче е пред очите ни.

 

fallback
fallback