fallback

Прогнозата за АСЕАН: кое води ръста

Питър Тер Кулве, президент Unilever ЮИ Азия и Австралия

24.08.2015 | 12:14

Президентът на Unilever за ЮИ Азия и Австралия Питър Тер Кулве коментира от Сингапур срещата на върха ЕС-АСЕАН и перспективата за азиатските страни. Той разговаря с Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг в предаването "First Up".

Още по темата

Като мислим за Unilever, сещаме се за цялата вселена домакински продукти. Това е невероятен барометър за нарастващото богатство на страните от АСЕАН. Какво мислите, как ще изглежда това богатство в следващото десетилетие?

Наистина, в АСЕАН Unilever е двигател на растежа и една от най-бързо развиващите се компании и най-печеливши. В последната година имахме забавяне на пазара, комбинация от забавянето на Китай, от валутите, спада на цените на суровините. Много е важно като страни от АСЕАН да предизвикаме ръст.

Убедени сме, че един общ пазар може да помогне за повишаване на производителността. На АСЕАН е нужен ръст в производителността, особено в момента.

 

Този момент е критичен, нали? Разговорите на вашата конференция през уикенда, особено след разпродажбите, предизвикани от Китай, след тревогата за глобалния ръст.. Според вашите участници кое е най-важното за АСЕАН в момента на фона на разпродажбите?

Дългосрочният потенциал на АСЕАН е много добър - това е младо население, с демографски дивидент и Китай, който става по-скъп. Производството сменя посоката си.

Това, което е най-важно за ръста в региона е ръстът в производителността.

Когато искаме още един период на устойчив ръст, имаме нужда от инвестиции в инфраструктура, електричество, образование, технологии. Трябва да повишим производителността, защото това е единственият двигател на устойчив ръст, който имаме на разположение.

 

Откъде ще дойдат? От частни инвестиции ли? Или от правителствата? Виждаме как реформи се обещават, но трудно се изпълняват. Колко голямо предизвикателство е това за предизвикване на потенциален ръст?

Ние направихме много добър напредък по тарифите, те паднаха. Но сега трябва да работим по дългосрочните бариери в тарифите. Трябва да се уверим, че няма повече квоти, че можем да инвестираме в компании където искаме, а много сектори все още остават затворени. Например финансовият.

Искаме да се върви и към свободно движение на хора.

Така че има още много работа, за да се реализира азиатската икономическа общност.

 

Още по темата

От ключово значение е протекционизмът. Но признава ли се фактът, че свободната търговия ще бъде стимул, вместо пречка?

Ние сме твърдо убедени, а и това е опитът на другите блокове, че когато АСЕАН иска да се конкурира с големи търговски блокове като Китай, Европа, САЩ, евентуално с Индия, трябва да сме убедени, че имаме съответните умения.

Когато фрагментираме страните си, как да направим големи компании, които да се конкурират на глобалната сцена? Това е важно. Ако не получаваме икономически ръст, ако нямаме просперитет, какво става с тази част на света, където живеем?

 

Едно е да се говори за ръст, а друго - да се види реалността на валутните пазари днес и волатилността, която преживяват толкова много азиатски страни.

Да, това е волатилен регион. Сещаме се за 1997, за 2007-2008. Но реалността за компания като нашата, която работи от 100 години е една - никога не се отказваме. Винаги сме гледали на кризите като на възможност да се подобрят някои дейности. Защото когато водата е ниска, камъните се виждат по-добре.

От друга страна можем да поработим върху портфолиото си. Така че от една страна това е заплаха, неудобство, но от друга - кризата, корекцията е истинска възможност за бизнес.

 

fallback
fallback