fallback

Перспективите пред китайската икономика остават мрачни

Коментар на Лотар Ментел, Гейбриъл Стейн, Ник Уадамс и Гавин Серкин за телевизия Bloomberg

21.08.2015 | 17:21 Автор: Георги Стоянов

Ник Уадамс, Bloomberg: Това позволи да надникнем в производството. Дали то се свива или разширява. По-сериозни индикатори обаче също разкриват проблеми.

Износът се свива, индустриалното производство също, инфлацията е много, много ниска.

Паричното предлагане на пазарите намалява, защото правителството се опитва да задържи курса на юана.

Още по темата

Когато свържете тези точки, оказва се, че икономическото забавяне в Китай е по-сериозно, отколкото хората предполагаха по –рано тази година.

Гейбриъл Стейн, пазарен директор на Oxford Economics:

Износът е по-слаб не само за Китай, но и за други страни в Азия, които страдат от по-слабо потребление и може би се изкушават да обезценят валутите си на фона на това, което Китай, а сега и Виетнам и Казахстан правят.

Този износ ще бъде засегнат. След като казахме това, разбира се, вътрешното потребление е много по-важно в Европа, както и в Съединените щати.

Проблемът на Европа обаче е, че всички се опитват да постигнат растеж, насърчаван от износа, но светът като цяло не може да разчита на растеж, стимулиран от износа, защото някой трябва да купува.

Гавин Серкин, Bloomberg: Ако погледнем тектоничните плочи, които се разместват, Китай е този, който е в новините и във фокуса във момента.

Обезценката на юана е допълнително доказателство, че икономиката на страната се забавя, както и данните за производството, които също ни дадоха допълнително доказателство за това.

Имаме обаче и опасност от повишаване на лихвените проценти в САЩ, колапс на цените на петрола и Русия, която е изпаднала в жестока рецесия.

От горе на всичко рублата се обезценява. Така че трябва да следим страните, които имат най-голяма експозиция към тези 4 фактора.

Лотар Ментел, инвестиционен директор на Tatton Investment management:

В момента развиващите се пазари растат по-бавно от развитите страни. Те имат и много по-високи реални лихвени проценти, отколкото тук на развитите пазари доста дълго време.

Ето защо оправдано е развиващите се пазари да понижат лихвените си проценти и да девалвират валутите си – има смисъл те да направят това в тези условия и да се опитат да внесат част от този растеж от по-развитите пазари.

Така че да, звучи доста вълнуващо, това, което Китай направи миналата седмица, но като цяло мисля, че в това има смисъл.

fallback
fallback