fallback

Какво ще донесат изборите в Гърция

Коментар на Том Макензи за телевизия Bloomberg от Атина

21.08.2015 | 16:30 Автор: Георги Стоянов

Гръцката драма продължава. Ти и аз бяхме заедно тук в офиса, когато се появиха спекулации, че тези предсрочни избори може да бъдат проведени и ти бързо излетя за Атина. Как са нещата на терен?

 

Том Макензи: Абсолютно Керълайн. Да, това е още един  хазартен ход на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

И това прибавя допълнителна несигурност към ситуацията тук, едва дни, след като Гърция си осигури тази ключова спасителна програма в размер на 86 милиарда евро и получи първия си транш вчера.

Още по темата

И сега Алекси Ципрас побърза да насрочи тези избори. Гръцките облигации се разпродаваха вчера, изостряйки това усещане за несигурност.

Икономиката вече е в много лошо състояние. Тя страда от капиталовите контроли и тук има определено усещане, че следващите няколко  седмици до тези избори, независимо дали са на 20-ти или 27 септември, все още не знаем със сигурност, ще са ключови.

Това обаче само ще стовари допълнителна тежест върху така или иначе много слабата гръцка икономика.

Това решение обаче беше приветствано от кредиторите на Гърция. Ангела Меркел, която е в Бразилия, приветства решението. Европейската комисия приветства решението.

Имаше обаче и предупреждения. Например рейтинговата агенция Moody’s обяви, че това може да постави под въпрос някои от договорените заеми.

Разбира се, има определен брой много тежки реформи, които гръцкото правителство трябва да извърши през следващите няколко седмици и месеци и сега, когато навлизаме в този нов политически цикъл, някои от тези реформи потенциално могат да се окажат под въпрос.

Въпреки това има и по-позитивни коментари. За еврозоната като цяло, а и за периферията, това не би трябвало да е твърде голям проблем.

Разбира се, това, което породи цялата история беше фактът, че толкова много членове на собствената му партия, Сириза, около една трета от тях, на практика се разбунтуваха, гласуваха срещу него, когато той се опита да прокара тези реформи, необходими за спасителната програма. Надява ли се Алексис Ципрас, че това ще проработи в негова полза и в крайна сметка ще заздрави позициите му, ако успее да изгони тези крайни представители на лявата платформа.

Том Макензи: Това е точно така Керълайн.  На практика неговата позиция се оказа нестабилна, след като 44 членове на собствената му партия отказаха да отстъпят и за това той насрочи тези избори.

Моментът е наистина ключов за него. Ако той успее да проведе изборите на 20 септември, тогава той ще има предимство пред  основните опозиционни партии - Нова демокрация и ПАСОК.

И двете партии са в процес на смяна на лидерите си. Ще им отнеме известно време преди да се организират.

Преди това да се случи обаче. Всички основни партии, първо Нова демокрация, ще разполагат с по 3 дни да се опитат да сформират някакво правителство и това може да постави под въпрос провеждането на тези избори.

Повечето наблюдатели са на мнение обаче, че Нова демокрация едва ли ще състави правителство.

Те ще имат своя шанс, след което и останалите основни партии ще имат своя шанс. Въпреки това по-вероятно е да имаме избори.

Колкото до Ципрас, Сириза получи доста гласове от Нова демокрация през януари. Ще успее ли Ципрас да задържи тези гласове на Нова демокрация на следващите избори.

Това е големият въпрос за него. От къде  ще получи тези допълни гласове. Ако той получи силен мандат, силен вот и широка обществена подкрепа, това ще му помогне да проведе тези реформи.

Ако той не успее обаче, може да осъмнем с някаква хаотична коалиция и това наистина може да се отрази на спасителната програма.

И разбира се, имаме и прегледа през октомври от страна на гръцките кредитори, така че тук има много неизвестни.

Ако Ципрас изиграе картите си добре, накрая той може да се окаже по-силен. Това обаче определено е хазартен ход.

 

fallback
fallback