fallback

Си Дзинпин постави ръста на населението в Китай пред БВП

Ивон Ман, Bloomberg

21.08.2015 | 10:43

Икономическите планове на Си Дзинпин май вече клонят повече към политики за населението. Този ръст би могъл да е по-важен, отколкото БВП.

Той сега насочва вниманието към демографията. Хората биха казали, че реформата се забавя и че може би има бомба със закъснител.

Китай май не успява да забогатее, преди да остарее. Това е проблемът.

Работещото население за пръв път от 20г намалява.

Сега правителството ще насочи усилията си към здравеопазване, пенсионна система, социални услуги и дори евентуално може би ще прекрати политика "едно дете в семейството".

Тя бе облекчена в последните години, но може би ще видим скоро падане на забраната.

 

Предполагам, че е свързано със забавянето в Китай. Често детето в семейството означава изпитание за икономическите възможности на родителите. Много пъти младите двойки казват, че не искат второ дете и се оправдават разходите си за ипотеката и помощта за родителите си.

1,5 млн двойки са кандидатствали за разрешение за второ дете, благодарение на разхлабването на политиката за контрол на населението, което започна през май 2015.

Оказва се че прогнозата на правителството не се сбъдна. То очакваше 2 млн двойки да поискат държавата да им разреши да имат второ дете, а заявления са подали само 1,5 млн.

Явно Китай няма да има по 2 млн новородени годишно, както правителството искаше през втория мандат на Си Дзинпин.

Една трета от китайците ще бъдат над 60 години до 2050.

 

fallback
fallback