Инвеститорите бягат от суровините

Въпросът е кой ще мигне пръв

21.08.2015 | 07:45
Инвеститорите бягат от суровините

Спадът в цената на петрола е част от общия низходящ тренд на стоковите пазари. Той е в резултат на свръхпредлагането, което се формира в годините на икономически бум, и на забавянето на китайската икономика.  Сега всичко - от медта и желязната руда до житото - поевтинява и няма кой знае колко поводи за оптимизъм. Само за последната година над 2 трилиона долара бяха изтеглени от акциите на добивните компании.

За сравнение, това е приблизително колкото размера на индийската икономика. Инвеститорите бягат от суровините в търсене на по-добри активи.

 

Значи нещо трябва да се случи, за да се обърне негативната тенденция. Какви са прогнозите?

Въпросът е кой ще мигне пръв. Колко дълго могат американските производители да издържат на настоящите ниски нива на цените? В момента те упорито запазват високите си добиви, съкращават разходите си и се фокусират върху огромните си активи.

Държавите от ОПЕК с а в подобна ситуация - те са завсиими от петролните приходи и са изправени пред свиване на бюджетите. Някои от тях се питат дали увеличаването на добивите, в опит за запазване на пазарния дял, наистина ще проработи. Така че, за да бъде намалено това свръхпредлагане, някой ще трявба да промени политиката си.