fallback

Шансовете Фед да вдигне лихвите през септември намаляват

Коментар на Майкъл Инграм, Сивън Айзакс, Роб Карнъл и Тревор Грийтам за телевизия Bloomberg

20.08.2015 | 17:31 Автор: Георги Стоянов

Майкъл Инграм, пазарен стратег на BGC:

Аргументите за това дали Фед ще повиши лихвите през септември или не станаха доста объркани, защото определено спорът не е дали трябва лихвите да се повишат, защото ако попитате това, отговорът в момента ще е не.

Но от друга страна възстановяването в САЩ продължава вече 7 години. Американската икономика не се представя толкова зле.

Още по темата

Това означава ли, че лихвите трябва да останат нулеви. И ако те не бъдат повишени сега, тогава кога?

Сивън Айзакс, председател на Alvine Capital:

Фед споменаха няколко ключови проблема като причина, защо използват фразата, че ще си позволят известно забавяне.

Те споменаха Китай, силния долар и всъщност те говориха и за инфлацията, което ме изненада.

Ако се върнем към края на миналата година, когато цената на петрола за първи път колабира, Фед, както и други централни банки бяха на мнение, че това е временен феномен и за това решиха да го пренебрегнат.

Така че дори основната инфлация да се понижи заради голямата промяна на петролния пазар, те решиха, че няма защо да й обръщат толкова много внимание.

Роб Карнъл, главен икономист на ING Bank:

Те трябва да се фокусират върху данните за основната инфлация, а те са много стабилни.

Видяхме това вчера – цифрата беше 1,8%. Това е съвсем близо до 2%. Знам, че те се фокусират върху потребителските цени и най-различни други показатели, но инфлацията е много близо до заложената цел.

Това е показателят, който трябва да следим и тук данните са много стабилни. Това се дължи изцяло на петрола.

Вероятно може много индиректно да обвините за това, което се случва  с петрола Фед и Китай. Това обаче са много индиректни спекулации.

Тревор Грийтам, пазарен директор на Royal London Asset Management:

Това, което прави Фед има глобални последствия особено за развиващите се пазари. Така че Фед трябва да има смелостта да повиши лихвите заради натиска на вътрешната инфлация , въпреки че има много други страни по света, които ще протестират, защото силният долар и падащите цени на суровините, наистина са доста лоша комбинация.

Ако сте развиваща се икономика и суровините представляват голяма част от търговския ви баланс, тогава ще имате нужда от доларово финансиране, за да задвижите нещата.

 

fallback
fallback