fallback

Проблемите пред бразилската икономика

Коментар на Катя Поржечански за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

20.08.2015 | 17:14 Автор: Георги Стоянов

Говорихме за Бразилия и вчера. Това недоволство, което залива улиците, хората протестират, масови съкращения в компаниите. За начало  на валутна война ли говорим?

Катя Поржечански: В Бразилия не става въпрос толкова, какво се случва в останалата част от света, макар в известна степен събитията да са свързани с това.

Като цяло ситуацията там е свързана с това, което се случва в самата Бразилия. В Бразилия наблюдаваме най-дългата рецесия от 30-те години на миналия век.

Още по темата

Бразилската централна банка предполага, че икономиката на страната ще се свие с 2% през тази година, и че догодина свиването ще продължи.

Така че нещата не изглеждат добре за икономиката.  Освен това имаме и политическа нестабилност.

Политическият скандал в следствие от скандала с Petrobras и популярността на Дилма Русев, която е много ниска - около 8%.

Популярността на Дилма Русев е под процента на инфлацията в Бразилия точно сега.

Това ще има ли последствия другаде? Въпросът е дали тези проблеми ще обхванат и други страни, нали така?

Катя Поржечански: Всъщност проблемите произтичат от това, което се случва в Китай, нали така.

Китай влияе на останалите развиващи се пазари и оставя своя отпечатък и върху Бразилия, което пък се отразява на партньорите на Бразилия в региона.

Така че това, което виждаме в региона, е, че всички валути са се обезценили чувствително. Но причината за това е главно Китай.

Положението в Бразилия може да засегне търговски партньори на страната като Аржентина - ако нещо лошо се случва в Бразилия, това никога не е добре за Аржентина.

А Аржентина има много свои вътрешни проблеми.  Аржентина обаче има плаващ валутен борд и всичко това оказва допълнителен натиск върху тях да девалвират валутата си, както трябва и да направят, защото там инфлацията е много висока.

Те обаче няма да го направят точно сега.

Катя, следях не само Бразилия, но и други развиващи се пазари, както и някои развити пазари като Япония. Виждаме това масивно обезценяване на валутите спрямо американския долар и също така виждаме, как Малайзия харчи милиарди долари в опит да защити валутата си без никакъв успех.

Катя Поржечански: Малайзия е страхотен пример за това как се унищожава държавен резерв. Мисля че те похарчиха нещо като 25 милиарда долара от валутните си резерви от 2014 насам в опит да защитят валутата си.

Виждате това на всички развиващи се пазари. Централните банки се опитват да се намесят и да защитят валутите си.

Истината обаче е, че по-слабите валути са добре дошли за развиващите се пазари като цяло.

Имам предвид, те не искат ситуацията да се окаже супер волатилна, защото волатилността никога не е била нещо хубаво и те същевременно не искат да изгубят контрол и върху инфлацията, защото това също не е добре, особено когато имате по-слаб растеж в тези региони.

Но в повечето случаи ние виждаме, както във Виетнам и Казахстан, опити за отслабване на валутата, за да се помогне на икономиката и да се неутрализира ефекта от това, което се случва в Китай.

 

fallback
fallback