Citigroup: Петролът ще поевтинее до 32 долара

Коментар на Бен Шарпълс за телевизия Bloomberg от Мелбърн

20.08.2015 | 15:18 Редактор: Георги Стоянов
Citigroup: Петролът ще поевтинее до 32 долара

Пренасищането на петролния пазар оказва влияние на цените. ОПЕК произвежда, Ирак произвежда. Има ли шанс цените да се възстановят в близко бъдеще?

Бен Шарпълс: Здравей Шери. Краткият отговор изглежда е не, от където и да погледнем тази история.

И това са лоши новини за цените на петрола. Нещата допълнително се влошиха вчера, когато неочаквано се оказа, че складираното количеството произведен петрол в САЩ отново се е увеличило.

Още по темата

Сега това количество е с малко над 100 милиона барела над средните нива за последните 5 години.

И перспективите за свиването на това свръх предлагане намаляват. Сега излизаме от летния период, когато търсенето е по-високо и навлизаме в период, когато рафинериите започват с годишната си профилактика.

Това означава, че търсенето на суров петрол ще е по-ниско. Извън САЩ ти спомена ОПЕК - те произвеждат над 30 милиона барела на ден вече над година.

Така че те определено не ограничават производството си. Имаме и голямото неизвестно Иран.

Само може да предположим, колко барела ирански петрол ще залеят пазара, но те определено имат намерение на увеличат производството си бързо, веднага след като санкциите бъдат вдигнати.

Когато погледнем прогнозата, глобалният излишък сега е между 2 и 3 милиона барела на ден, така че като цяло, ако следим цените, свръх производството се запазва и то не вещае нищо добро за цените.

Бен, но до колко могат паднат цените? Чуваме, какво казва Citigroup. Те говорят за 32 долара за барел.

Бен Шарпълс: Точно така. В момента Американският лек суров петрол се движи около 40 долара за барел.

Не сме слизали под това ниво от март 2009 – това са над 6 години. Имаме няколко прогнози според които петролът може да поевтинее дори още повече.

Energy Aspects говорят за петрол от порядъка на 30 долара за барел. И както ти спомена Citigroup – те прогнозират цена от 32 долара за барел – цени от дните на глобалната финансова криза през 2009.

Така че историята с свръхпроизводството продължава и изглежда, че цените има накъде още да падат.