fallback

До септември 2016 юанът може да стане резервна валута: МВФ

МВФ отложи срока за 30 септември 2016

20.08.2015 | 08:59

МВФ отложи за 30 септември 2016 деня, в който китайският юан може да бъде включен сред резервните валути. Коментар на Стивън Енгъл от Bloomberg в предаването "First Up."

Още по темата

Международният валутен фонд продължава да анализира доколко свободна е търговията с китайския юан, по пътя на валутата към пълна конвертируемост. От фонда приветстваха стъпките, които Китайската централна банка предприе миналата седмица. Целта беше пазарните механизми да играят по-голяма роля при определянето на дневния фиксинг. Това е новост за валутния режим в страната, тъй като на практика по този начин постепенно се премахва фиксирания курс към щатския долар.

Впоследствие видяхме сериозни турбуленции на валутния пазар. Юанът впоследствие се стабилизира, но все пак се търгува с три процента под нивата, на които беше преди централните банкери да обявят решението си за девалвация.

От тук нататък МВФ ще продължи мониторинга на китайския валутен режим, най-вероятно до ноември тази година. Но най-ранната дата, на която китайският юан ще може да бъде включен към кошницата от световни резервни валути, е 30 септември 2016 година.

Още през юли тази година имаше сигнали, че това ще се случи, тъй като тогава институцията удължи с 9 месеца настоящата композиция на валутната кошница. В крайна сметка китайският юан ще може да стане световна резервна парична единица (ако изобщо стане) най-рано през септември догодина.

 

 

fallback
fallback