Войната на семейство Glock

Коментар на Пол Берет за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

19.08.2015 | 17:29 Редактор: Георги Стоянов
Войната на семейство Glock

А сега към последния обрат във войната на семейство Глок. Бившата жена на оръжейния магнат Гастън Глок е спечелила някои потенциално експлозивни муниции в своята битка с мъжа, за който е била женена 49 години. Пол Берет от Bloomberg следи тази история от близо. Той е автор на бестселъра Глок – възходът на американския пистолет. Той е с мен тук в студиото. Преди да навлезем в подробностите на последните развития, припомнете ни какво се случи, припомнете ни за развода, за да стигнем до момента, където сме сега.

Пол Берет: Гасътн Глок е създателят на известния пистолет Глок – най-нашумелият пистолет от 80-те години по цял свят.

Още по темата

Това е един изключително доходоносен продукт. През 2011 той се разведе с жена си Хелга, след като бяха женени 49 години и се ожени за много, много по-млада жена.

Това доведе до вътрешната вражда,  която често спохожда семейни компании и тази вражда доведе до съдебни дела в Австрия и тук в САЩ, а сега и гражданско дело за рекет от страна на Хелга срещу Гастън.

Тя го обвинява, че е укривал активи по цял свят – печалбите от тази много, много доходоносна оръжейна империя, които тя казва, че й принадлежат по право.

И Пол това е интересно, защото както говорихме преди да влезем в студиото, когато разбрах, че ще правя тази история и ще разговарям с теб днес, видях този иск за рекет и трябва да призная, че бях изненадан, защото си мислех, че само Федералните имат право да завеждат подобни дела.

Пол Берет: Да, всъщност този вид искове за рекет, които бяха въведени през 70-те години във връзка с борбата с организираната престъпност, имат граждански провизии, които могат да бъдат използвани от частни лица и през годините се превърнаха във все по-често използвано оръжие в корпоративни битки от всякакъв вид.

И в този случай, няколко находчиви адвокати на практика са прехвърлили искове от делото за развод в Австрия на Хелга Глок в дело за рекет, заведено тук в САЩ.

 И тук потенциално имаме закон, който има много широко действие и който постановява тройно обезщетение, ако ищецът спечели.

Така че ако тя може да докаже, че той е укрил стотици милиони долари от нея, може да умножите това по 3 и да стигнем до милиард много бързо.

Какво означава това за компанията?

Пол Берет: Това от части е битка за бъдещия контрол на компанията.

Разбира се.

Пол Берет: Гастън Глок е на 86 години, жена му е на 79, но те имат 3 пълнолетни деца, които са на страната на майка си и при развода всички те изгубиха позициите си в компанията.

Така че от части това е борба, кой контролира тази феноменално ценна марка.

Защо пистолетът Глок се оказа толкова влиятелен?

Пол Берет: Да, виждате негови снимки точно сега на екрана. Гастън Глок изобрети пистолета, който изглежда така.

Днес почти всички полуавтоматични пистолети от този калибър много приличат на Глок.

Все едно се появява една нова кола и след това всички производители на коли използват същия дизайн.

Ето толкова влиятелен е Глок. Полицейски департаменти, военни агенции по цял свят го използват.

Цивилни в тази страна са купили огромни количества от тях и поради тази причина Гастън Глок стана милиардер, а сега имаме и битката за контрола на този генериращ пари продукт.