fallback

Ниските цените на суровините са все по-сериозен проблем за производителите

Коментар на Пол Гайт, главен анализатор на Sanford Bernstein за телевизия Bloomberg

19.08.2015 | 17:02 Автор: Георги Стоянов

Коментар на Пол Гайт, главен анализатор на Sanford Bernstein за телевизия Bloomberg

Положението е толкова лошо, колкото можеше да бъде. Имам предвид всичко това е свързано с дълбокия спад в строителния сектор в Китай, секторът на недвижимите имоти в Китай и това трябва да се промени в даден момент.

Ако Китай ще расте със 7% на година, рано или късно те ще трябва да построят повече къщи.

Те обаче не го правят в момента. Но веднага, когато имаме някакво възстановяване на индустриалната активност в Китай, ще усетим ефекта от това върху цените на суровините и компании като Glencore.

Още по темата

Елиът Готкин, Bloomberg:

Комбинацията на търговския бизнес и миннодобивния бизнес - това ще помогне на Glencore да бъде малко или много имунизирана срещу тези флуктуации на цикъла при суровините.

Определено обаче това не се случва и определено има опасения, които притесняват инвеститорите и за това акциите паднаха до тези нива.

Определено обаче може да си представим, че Glencore все още вярват и има основателни причини да задържат тези два елемента заедно.

Ако знаете какъв е добива, вероятно сте в по-добра позиция да определяте цените и да спечелите най-много от този бизнес.

Амжад Бсейсу, изпълнителен директор на EnQuest:

 

Ние понижаваме разходите и се опитваме се да рационализираме инвестиционната си програма.

Ограничихме програмата си за капиталови разходи на годишна база и очакваме много различна краткосрочната възвращаемост спрямо тази, която очакваме в дългосрочен план.

В дългосрочен план обаче, тъй като подобен спад не сме виждали от 6 години, все още се надяваме и сме уверени, че цените ще се върнат към по-стабилни нива.

Джон Майер, партньор в SP Angel Mining:

Стимулите са лесно нещо, върху което може да се фокусираме. Всъщност, когато много миннодобивни компании започнат да ограничават производството на мед, цинк и други метали, ще видим, как цените ще се възстановят доста естествено.

Така че ако тези два фактора съвпаднат, може да станем свидетели на повишаване на цените около края на годната.

 

fallback
fallback