Ниските цените на суровините са все по-сериозен проблем за производителите

Коментар на Пол Гайт, главен анализатор на Sanford Bernstein за телевизия Bloomberg

19.08.2015 | 17:02 Редактор: Георги Стоянов
Ниските цените на суровините са все по-сериозен проблем за производителите

Коментар на Пол Гайт, главен анализатор на Sanford Bernstein за телевизия Bloomberg

Положението е толкова лошо, колкото можеше да бъде. Имам предвид всичко това е свързано с дълбокия спад в строителния сектор в Китай, секторът на недвижимите имоти в Китай и това трябва да се промени в даден момент.

Ако Китай ще расте със 7% на година, рано или късно те ще трябва да построят повече къщи.

Те обаче не го правят в момента. Но веднага, когато имаме някакво възстановяване на индустриалната активност в Китай, ще усетим ефекта от това върху цените на суровините и компании като Glencore.

Още по темата

Елиът Готкин, Bloomberg:

Комбинацията на търговския бизнес и миннодобивния бизнес - това ще помогне на Glencore да бъде малко или много имунизирана срещу тези флуктуации на цикъла при суровините.

Определено обаче това не се случва и определено има опасения, които притесняват инвеститорите и за това акциите паднаха до тези нива.

Определено обаче може да си представим, че Glencore все още вярват и има основателни причини да задържат тези два елемента заедно.

Ако знаете какъв е добива, вероятно сте в по-добра позиция да определяте цените и да спечелите най-много от този бизнес.

Амжад Бсейсу, изпълнителен директор на EnQuest:

 

Ние понижаваме разходите и се опитваме се да рационализираме инвестиционната си програма.

Ограничихме програмата си за капиталови разходи на годишна база и очакваме много различна краткосрочната възвращаемост спрямо тази, която очакваме в дългосрочен план.

В дългосрочен план обаче, тъй като подобен спад не сме виждали от 6 години, все още се надяваме и сме уверени, че цените ще се върнат към по-стабилни нива.

Джон Майер, партньор в SP Angel Mining:

Стимулите са лесно нещо, върху което може да се фокусираме. Всъщност, когато много миннодобивни компании започнат да ограничават производството на мед, цинк и други метали, ще видим, как цените ще се възстановят доста естествено.

Така че ако тези два фактора съвпаднат, може да станем свидетели на повишаване на цените около края на годната.