Виагра за жени на пазара в САЩ

Коментар на Дрю Армстронг за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

19.08.2015 | 14:33 Редактор: Георги Стоянов
Виагра за жени на пазара в САЩ

Решението за малкото синьо хапче. Виагра за жени, хапчето ще бъде представено на пазара. Лекарството ще получи одобрението на Федералната администрация днес. Това ще е първото лекарства за повишаване на либидото при жените, страдащи сексуална хипоактивност.

Бети Лау, Bloomberg: Добре е че го имаме.  Sprout Pharmaceuticals започна да разработва медикамента пред 4 години. 

Това не беше лесно. Критиците казват, че това е проблем, който не може да бъде решен с хапчета.

Други пък казват, че компанията експлоатира феминистки проблем в името на печалбата.

Още по темата

Привържениците обаче питат, защо този медикамент беше бавен толкова дълго преди да се появи на пазара.

За да ни помогне да разберем това с нас е нашият кореспондент Дрю Армстронг. Така че Дрю, на практика това е женската виагра, така ли?

Дрю Армстронг, Bloomberg: Бих казал, че това е всичко друго, но не и виагра. Тук има няколко наистина важни разлики.

Когато разглеждаме сексуалността при мъжете и жените, виаграта решава проблема при мъжете, когато съзнанието го иска, но физиката е слаба.

Женската сексуалност, когато те решиха да разработят лекарства за това, е много по-сложен процес.

Този медикамент на Sprout не е нещо, което контролира притока на кръв, лекарството всъщност влияе на мозъка, то действа по подобен начин като анти депресантите, влияе на нивата на серотонин, който е невротрансмитер – нещо такова.

То трябва да се пие всеки ден преди лягане. Има някои сериозни странични ефекти.

Бети Лау: Какви?

Дрю Армстронг: Те включват ниско кръвно налягане, не може да пиете алкохол, но може да взимате противозачатъчни, може да припаднете на следващия ден, защото ако взимате тези хапчета и кръвното ви падне рязко, може да изгубите съзнание.

И другото нещо е, че ефективността не е толкова голяма. В някои случи, според тестовете, които са направени, жените, които са участвали в тях – те започват с 2 или 3, както са наричани, задоволяващи сексуални преживявания на месец и лекарството увеличава тези преживявания с половин до едно.

Това не е огромна разлика за лекарство, което хората ще трябва да взимат всеки ден.

И ние наистина незнаем, какво ще е решението на Федералната администрация по-късно днес.

Имаш ли някаква идея за какви пари става въпрос. Те е трябвало да направят някаква пазарна оценка.

Дрю Армстронг: Има милиони жени, които страдат от този проблем. По никакъв начин обаче не може да отречем това лекарство заради ефективността му или страничните ефекти.

Става въпрос за истинско заболяване. Сексът е нещо, което е доста фундаментално за съществуването ни на тази планета и да не можете да правите секс заради физически, психически или химични причини е нещо, за което всички се надяваме, че един ден фармацевтичните компании ще намерят решение при жените.

Така че тук има реален пазар. Говорим потенциално за милиони жени. Те казват, че ще сложат цена на това лекарство, подобна на тази на виаграта, ако се купува на едро.

Очевидно това са много различни лекарства. Те казват, че е нормално тези цени да са горе долу еднакви на пазара.

Бети Лау: Така че подобни лекарства са отхвърляни на два пъти преди. В същото време има нещо като 25 различни лечения за проблеми с ерекцията, нали така и почти няма лечения за жени.

Дрю Армстронг: Да. Има много лечения за сексуални проблеми при мъжете и никакви при жените. И това от части е защото, науката няма това разбиране за женската сексуалност.

Какво събужда женското желание по начина, по който те разбита този процес при мъжете.

Ако вземете виагра, тя повлиява на кръвообращението ви, увеличава размерите на там долу и 4 часа по-късно всичко е наред.

Това е различен процес при жените. И те не са го разгадали напълно. Не е сигурно, че това е точното лекарство.

Има и други хора, които работят по този проблем, работят върху хапче, което може да бъде взимано само, когато е необходимо, а не всеки ден.