Русия не била получила от Турция проектоспоразумение за Турски поток

Решението за проекта беше обявено при посещението на руския президент Владимир Путин в Анкара през декември 2014

19.08.2015 | 12:22 Редактор: Мариета Иванова
Русия не била получила от Турция проектоспоразумение за Турски поток

Русия още не била получила от Турция проект за споразумение за Турски поток. Това е заявил пред ТАСС източник, близък до преговорите.

„Още не сме получили”, са били думите му пред медията.

По-рано министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз посочи, че от турската страна проектът за споразумение за Турски поток е изпратен и се очаква отговор.

ТАСС припомня, че Русия е направила на Турция две предложния за междуправителствено споразумение по Турски поток- за една и за четири линии.

В края на юли руският енергиен министър Александър Новак посочи, че Русия има готовност да подпише междуправителствено споразумение за една линия на Турски поток в рамките на седмица- две. Тогава беше съобщено, че междуправителственото споразумение по втората идея- за четири линии на Турски поток, който, както се очаква ще доставя газ за страните от ЕС, ще бъде сключено чрез отделен документ.

Газпром и турската компания Botas подписаха меморандум за взаимопомощ по строителството на морския газопровод от Русия към Турция през Черно море през декември 2014. Решението за реализиране на проекта беше оповестено по време на визитата на президента на Русия Владимир Пуин в Анкара на 1 декември 2014 година, когато беше обявен и отказът от изграждането на Южен поток в страните от Южна и Централна Европа заради неконструктивна политика на ЕС, отбелязва ТАСС.

Преди дни в Крим Путин отново постави темата за Южен поток, подчертавайки, че Русия се  отнася с уважение на суверенния избор на страната ни и ще работи с  България, „независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например Южен поток." Тогава руският президент посочи, че страната ни сама се е отказала от проекта. Ден по-късно българският енергиен министър Теменужка Петкова коментира, че Южен поток е важен проект за България с оглед на диверсификация на енергийните източници.