fallback

Китайски фабрики спират производството заради замърсяването на въздуха преди парада в Пекин

Коментар на Ник Уадамс за телевизия Bloomberg от Пекин

18.08.2015 | 15:57 Автор: Георги Стоянов

Ник, ще има ли някакъв по-продължителен ефект от това ограничаване на производството?

Ник Уадамс: Това, което знаем, е, че стоманената индустрия наистина е барометър за икономиката на Китай.

Още по темата

И това, което виждаме сега, е, че печалбите в сектора са изключително ниски. И много от мощностите за производство на стомана оперират доста под капацитета си, така че от една страна производителите на стомана всъщност може би приветстват тази мярка, защото правителството беше пределно ясно, че ако компаниите съдействат и спрат производството си по време на парада и в дните преди него,  те ще получат достъп до преференциални заеми.

Така че от една страна те могат да приемат това като добра новина, която би им помогнала да оцелеят в тези трудни времена.

А как се справя китайският сектор за производство на стомана по принцип?

Ник Уадамс: Те не се справят много добре. Както казах, производството на стомана наистина е един от ключовите показатели за това, как се справя икономиката.

И точно сега според данните на Bloomberg за китайския брутен вътрешен продукт, разбираме, че растежът в Китай през юли е бил около 6,6%.

Това е доста под заложените от китайското правителство 7% за годината. Така че това, което виждаме е по-малко нови строителни проекти в жилищния сектор, по-малко инвестиции в инфраструктура и това наистина се отразява на сектора за производство на стомана.

И както казах, когато мощностите за производство на стомана не оперират при пълен капацитет, това ни казва нещо.

Много от тези производители на стомана биха били щастливи да забавят производството и да получат тези преференциални заеми.

 

fallback
fallback