fallback

Мини Марица-Изток може да спрат добива и подаването на въглища към централите

Четирите централи от комплекса "Марица-Изток" дължат общо към 370 милиона лева на мините

18.08.2015 | 08:59 Автор: Мариета Иванова

Непосредствено преди есенно-зимния сезон е възможно Мини Марица-Изток  да спрат добива и подаването на въглища към централите от комплекса. Това стана ясно от думите на председателя на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев пред БНР. В този смисъл той допълни има опасност за енергийната сигурност на страната.

Задълженията на четирите централи от комплекса "Марица-изток" към мините са общо към 370 милиона лева. На свой ред мините дължат към свои доставчици  близо 85 милиона лева. – „Тази задлъжнялост е една от причините за несигурността на енергийната система”, коментира Генчев.

Синдикатите заявиха готовност за протест, ако разплащането  между енергийните фирми не се случи.

Според председателят на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков трябва да бъде намален делът, който държавата получава като дивидент от печалбата на дружеството. В коментар за Националното радио той изтъкна и необходимост за пазарно преструктуриране на енергетиката.

„Няма как да няма промени, докато не се реструктуира пазарно-енергийната система на страната и в това отношение не прави изключение и "Марица-изток". Държавата продължава да си взема 70 % печалба като дивидент. А това до голяма степен пречи на модернизацията и развитието на държавните фирми”, коментира Цоцорков.

В днешния ден на миньора от камарата отчитат намаляване на инцидентите в мините, 10 % увеличение на добива на полезни изкопаеми и 15 % ръст на производителността на труда.

 

fallback
fallback