fallback

Цените на новите жилища в Китай растат в 30 от 70 градове

Започва стабилно възстановяване на цените

18.08.2015 | 08:24

Нови доказателства, че спадът в цените на жилищата в Китай може би е стигнал повратна точка и започва стабилно възстановяване. Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл от Bloomberg в предаването "Trending Business".

 

Още по темата

Броят на градовете, в които цените на новите жилища се повишават, надвишава този на поевтиняващите. Това се случва за първи път от 16 месеца насам, на фона на възстановяването на имотния пазар в Китай.

През юли в 31 от общо 70-те града, които следи държавната статистика, цените на имотите се повишават, в 29 - намаляват, а в 10 от тях не се наблюдава промяна. За предходния месец поксъпване беше отчетено в 27 града, а спад на цените - в 33 от тях. Така че тенденцията започва да се обръща - все повече стават местата, където имотният пазар отчита ръст.

Причините за това са няколко, като една от тях е разхлабването на кредитната политика през март. Тогава бяха облекчени условията по ипотечните заеми, както и изискванията за първоначалните вноски.

От ноември насам бяха предприети четири понижения на основния лихвен процент, а личните доходи вървяха нагоре, успоредно с възходящата тенденция на капиталовите пазари. Любопитно ще е дали през следващите няколко месеца спадът на борсовите индекси ще се отрази пряко върху цените на недвижимите имоти. Шенджен отново е начело на поскъпването на жилищата.

Цените там нарастват за осми пореден месец, като през юли повишението е с 6,2 на сто. Предишния месец то беше с над 7%, така че темповете леко намаляват. В Шанхай, Гуанджоу и Пекин цените на имотите също нарастват, но и там темповете са малко по-слаби от предходния месец. На годишна база възстановяването на пазара отнема малко повече време.

Само в три от 70-те града - Шенджен, Шанхай и Пекин - цените на имотите се повишават спрямо същия месец на миналата година. В останалите 67 е отчетен спад. За предходния месец поскъпване на годишна база беше регистрирано само в 1 град.

 

fallback
fallback