fallback

Фермери протестират срещу вноса на евтино американско пилешко във Виетнам

Коментар на Джон Бодро за телевизия Bloomberg от Ханой

17.08.2015 | 11:43 Автор: Георги Стоянов

Така че кажи ни, каква е ситуацията там?

Джон Бодро:

Напрежение определено има във Виетнам. Фермерите тук казват, че губят доста пари заради по-евтините, внесени от САЩ замразени пилета.

Още по темата

Скандалът около вноса на американски пилета се разгоря на фона на желанието на Виетнам да сключи серия търговски споразумения. 

Неотдавна те подписаха и споразумение за свободна търговия с ЕС и участват в преговорите за Транс –тихоокеанското партньорство.

Но защо тези Виетнамски фермери вярват, че американските вносители подкопават местното производство?

Джон Бодро: Във Виетнам има усещане, че страна, толкова богата и скъпа като Съединените щати, не може да изнася пилета на другия край на света във Виетнам и да ги продава на цена, която е по-ниска от тази, на която произвеждат местни фермери.

Представители на американски компании за производство на пилета посочват, че големите американски компании могат да купуват фураж за птиците на доста по-ниска цена, отколкото конкурентите им във Виетнам, много от които са малки фермери.

Те също така изтъкват, че повечето от пилешкото, което американските компании изнасят във Виетнам са всъщност пилешки бутчета, които не са толкова популярни в Съединените щати.

Те продават доста по-малко бутчета, отколкото пилешко филе в супермаркетите в Съединените Щати.

Джон, как тогава виетнамското правителство реагира на тези твърдения.

Джон Бодро: Министерствата на търговията и селското стопанство разглеждат обвиненията. Представители на американските компании за производство на пилешко месо обаче не вярват, че обвиненията ще се задържат.

Те казват, че повечето от пилешкото месо, което американските компании изнасят във Виетнам, се използва в столовете на  големи фабрики за изхранването на десетки хиляди работници.

Така че те не се конкурират пряко с пилешкото месо, произведено от местните фермери.

Повечето виетнамски потребители предпочитат не замразени пилета – пилета, които са прясно произведени.

Те искат месото да е много, много прясно, така че те всъщност не се интересуват от замразените американски пилета.

Ето защо представителите на американските компании казват, че вероятно това е болезнен урок по глобална търговия за един от секторите във Виетнам.

fallback
fallback