ОПЕК може да увеличи производството до рекордни нива

Иран може да увеличи добива с половин милион барела дневно

17.08.2015 | 09:17
ОПЕК може да увеличи производството до рекордни нива

ОПЕК може да увеличи производството на петрол до рекордните 33 млн барела дневно. Иран казва, че има намерение да увеличи своята продукция с 500 000 барела дневно след вдигане на санкциите. Коментар на Арън Кларк от Bloomberg в предаването "First Up" на 17 август 2015.


 

Още по темата

Изглежда, че петролът може да поевтинее и още. През уикенда Иран съобще, че може да увеличи добивите с 500 000 барела дневно, седмица след като бъдат премахнати търговските санкции. Преди време страната обяви, че ръстът може да е с 1 милион барела за един месец. В момента Иран добива около 2 милиона и 900 хиляди барела на ден и всяко увеличение само ще добави към глобалния излишък на пазара.

Свръхпредлагането е в размер между 1 и 3 милиона барела дневно, според експертите, което беше причина за спада на цените на петрола наполовина спрямо миналогодишните им нива. Очевидно е, че намеренията на Иран сега оказват допълнителна тежест върху пазара. Негативните фактори преобладават и са водещи за настроенията на инвеститорите.

 

Тоест Иран просто следва стратегията на ОПЕК?

Така изглежда. Организацията на петролните износители промени плановете си в края на миналата година и вместо да диктува цените чрез повишаване или намаляване на добивите, сега те просто се опитват да запазят пазарния си дял. Така процедират в момента най-големите държави в картела, като Саудитска Арабия и Ирак - те произвеждат колкото се може повече, за да запазят своите позиции.

Особено на пазарите в Азия, като Китай, Южна Корея, Индия и Япония. Така че Иран се опитва също да следва тази тактика. Цената не ги интересува, целта е да добиват възможно най-голямо количество, така че да съхранят пазарния си дял.