fallback

Мощният взрив в Тянджин може да се отрази на търговията в региона

Коментар на Дейвид Инглес за телевизия Bloomberg от Хонконг

13.08.2015 | 17:13 Автор: Георги Стоянов

Какво е значението на Тянджин?

Дейвид Инглес: Това е един много важен пристанищен град. Ще стигна до това след малко. Дори само неговата близост до Пекин.

Още по темата

Намира се на 20 -30 минути с влак. Бил съм там няколко пъти. Сега на екрана текат кадри на живо от това, което се случи през нощта. Мисля, че се е случило преди 12 часа, ако не греша.

Това са последните новини. Анджи спомена по-рано. CCTV потвърди, че 9 пожарникари са загинали.

Получаваме и непотвърдени данни, че операциите на пристанището са спрени. Може да си представим, разбира се, че нещата не вървят нормално след този масивен взрив, както виждате на екрана.

Той се случи малко преди полунощ местно време. Само ще спомена колко голяма роля има това пристанище за китайската икономика.

То се намира на източното крайбрежие на Китай. И точно там са и най-натоварените пристанища в страната. Повечето от тях са на юг.

Шънджън, след това на север по крайбрежието имаме Куанджоу, след това Нинбао, Шанхай, Хиамен, Чиндао и тогава стигаме до Тянджин.

Той е най-голямото пристанище в северната част на Китай. От там минават много от внесените в Китай суровини и стоки.

Неща като петрол, желязна руда,  коли, втечнен природен газ. Очевидно от тук минават доставките за Пекин, който както казах е едва на 20 -30 минути.

Просто за да ви дам представа за капацитета на това пристанище. През 2014 през него са преминали 446 милиона метрични тона.

И много от тези компании – Toyota например, Cargill – те казват, че разглеждат евентуалния ефект от този взрив върху операциите си в Тянджин.

Така че Анджи, продължаваме да следим развитието на тази злощастна трагедия.

 

fallback
fallback