fallback

Преговорите за украинския дълг навлизат в решителна фаза

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Москва

12.08.2015 | 17:36 Автор: Георги Стоянов

От една европейска криза отиваме към друга. От Гърция отиваме доста по-на изток. Друга страна със сериозен дългов проблем. Украйна. 7 месеца, след като страната обяви, че дълговто й бреме трябва да бъде понижено, разговорите с кредиторите, водени от един от най-големите фондови мениджъри в света, продължават. С повече подробности към нас се присъединява Райън Чилкот от Москва. Райън, финансовият министър на Украйна не е в Европа, не е в Украйна, не е в Русия със сигурност. Той е в Сан Франциско. Защо?

Райън Чилкот: Тя замина за Сан Франциско, защото тя казва, че кредиторите на Украйна имат последен шанс да сключат сделка.

Тя отива в Калифорния в Сан Франциско, защото именно там е базиран Франклин Темпълтън, един от най-големите фондови мениджъри в света.

Още по темата

При това те държат над 7 милиарда долара от тези облигации за над 19 милиарда долара, които Украйна иска да преструктурира.

Това е наистина решителна фаза в тези преговори. Странното в това е, че вторият по големина инвеститор в украински облигации е Русия.

И те не присъстват на разговорите, защото се приемат за официални кредитори, а не за частни кредитори, така че те пропускат тази среща.

Преговорите не са лесни. Те продължават вече 7 месеца и страните са на крайно противоположни позиции.

Украинците искат дълговата тежест да бъде намалена с около 40%. Кредиторите казват, че са съгласни да опростят едва 5%.

Това обаче няма да е достатъчно, така че нещата стават интересни. Джонатан?

Райън, имам чувството, че говорим за Гърция и следващият въпрос ме кара да чувствам, че говорим за Гърция дори още повече. Колко вероятно е да бъде постигната сделка?

Райън Чилкот: Ще ви кажа. Ако погледнем Гърция, ние следим кредитните суапове за защита от фалит.  В момента според инвеститорите Украйна е по вероятно да фалира от Гърция.

Все пак, ако погледнем доходността по украинските облигации, двугодишните украински облигации, инвеститорите са малко по-оптимистично настроени.

Въпреки това дългът на страната се търгува при цена от 50 цента за долар. Това е много проблематичен дълг.

Доходността все още е над 40%. Така че съществуват доста опасения, за това дали инвеститорите ще получат парите си.

Очевидно има причина и двете страни да искат да бъде постигната сделка. От украинска страна те искат да запазят спасителната програма от МВФ в размер на  17,5 милиарда долара.

Тези пари ще бъдат изплатени на два транша. Те също така искат допълнителна помощ от МВФ.

През следващите няколко години те трябва да изплатят на кредиторите 15 милиарда долара, ако искат тази програма да продължи.

И те наистина имат нужда от помощ, като се има предвид състоянието на икономиката им и продължаващата война на изток.

Така че има смисъл да бъде постигната сделка, но тя изобщо не е близо.

Райън Чилкот от Москва – благодаря ти много за това, че се присъедини към нас тази сутрин.

 

fallback
fallback