Разкрита e мрежа за търговия с вътрешна информация в САЩ

Изявление на Мери Джо Уайт, председател на SEC от Вашингтон

12.08.2015 | 17:31 Редактор: Георги Стоянов
Разкрита e мрежа за търговия с вътрешна информация в САЩ

Този случай илюстрира няколко важни момента. Той демонстрира по-адекватния надзор на търговията с акции и аналитичните възможности, които Комисията за търговия с ценни книжа разви през последните няколко години.

Той също илюстрира доброто ни взаимодействие с пазарни експерти със специални умения и опит.

Сега имаме нови технологични инструменти и нов подход към разследването, които ни позволяват не само да засичаме подозрителни сделки сред множеството инвестиционни инструменти, но също така и да идентифицираме връзките между трейдърите.

Още по темата

Разследващият отдел на  Комисията за търговия с ценни книжа разгледа буквално милиони сделки, хиляди отчети за печалби и гигабайти данни, свързани с IP адреси, за да идентифицира тези обвиняеми, които са положили огромни усилия, за да не бъдат засечени.

Често идентифицирахме въпросните трейдъри на база на повтарящите се модели на търговия.

С тези нови възможности, с които разполагаме, сега сме способни повече от всякога да изкореним дори най-изтънчените схеми за пазарна измама.

Запазването на авторитета на нашите високотехнологични пазари изисква регулаторна експертиза и наблюдателност, която да е в съответствие със все по-изтънчените опити за манипулации, които наблюдаваме на пазарите.

Днешният случай също така служи и като недвусмислено напомняне към компаниите, че техните компютърни системи са уязвими и че всички трябва да сме на щрек, всички компании трябва да са на щрек, всички ние трябва да сме на щрек, за да защитим системите си.

Необходимо е да предприемем мерки, за да се защитим от хакерите, както и да работим заедно с органите на реда, за да разкрием кражбата на информация и използването й за користни цели.