fallback

БНБ: Банките ще трупат свръхрезерви заради липсата на доходоносни инвестиции

БНБ очаква ликвидността в банковата система да остане висока

11.08.2015 | 17:32 Автор: Ирина Георгиева

В условията на ниски лихвени проценти в еврозоната и при липсата на доходоносни алтернативни инвестиции в страната и чужбина банките у нас ще продължат да поддържат сравнително високи свръхрезерви по сметките си в централната банка. Това прогнозира БНБ в своя тримесечен "Икономически преглед", пише Investor.bg.

В изданието се посочва, че в периода януари-май 2015 г. банките свиват чуждестранните си активи (валута и депозити) с 4,5 млрд. лв. заради ниската доходност от активите, инвестирани в чужбина. Според БНБ това е осигурило допълнителен ликвиден ресурс за банковата система. От документа става ясно, че понижението е било по-осезаемо през февруари и март.

"Ликвидността в банковата система продължи да нараства под влияние на запазващия се приток на привлечени средства и слабата кредитна активност в страната, както и поради ограничените възможности за инвестиции на международните пазари в резултат от продължаващата политика на ЕЦБ по поддържане на ниски лихвени проценти в еврозоната и реализирането на отрицателни лихвени проценти в матуритетите до 3 месеца, включително." - пише в анализа на централната банка.

БНБ очаква ликвидността в банковата система да остане висока. Банките са използвали голяма част от допълнителната ликвидност, за която става дума в анализа на финансовата институция, за намаляване на чуждестранните си пасиви и за увеличаване на резервите по своите сметки в БНБ.

За динамиката на чуждестранните активи и пасиви на банките повлияха и мерките на централната банка спрямо трезорите с гръцко акционерно участие заради случващото се в южната ни съседка, предприети през отчетния период.

fallback
fallback