fallback

Бъдещето на ядрената енергия в Япония

Коментар на Ивон Ман за телевизия Blooomberg от Токио

11.08.2015 | 17:22 Автор: Георги Стоянов

Ивон Ман: Минаха близо 2 години откакто последният ядрен реактор в Япония беше спрян. И сега индустрията пита, има ли смисъл. Пускането на тези реактори обаче може да подкрепи пазарните, както и самата Япония.

 

Kyushu Electric – двата реактора, за които говорим тук, са първите, които преминават през регулаторния процес, получават разрешение и отговарят на новите по-строги стандарти за безопасност както и на местните разпоредби.

Още по темата

Ти обаче спомена опозицията. Видяхме, как веднага след излъчването на новината тук в Япония, пред  централата Киушу се появиха демонстранти.

Тя се намира в южната част на страната. Протести има и тук в Токио. Видяхме и как бившият премиер на страната разговаря с някои от тези протестиращи в Киушу.

Така че напрежението все още расте. Kyushu Electric имат доста агресивен график за своята централа.

Те включиха реакторите днес и според тях още в петък те могат да започнат да генерират електричество.

Очаква се реакторите да достигнат пълната си мощност до края на този месец. Това означава, че в началото на септември те ще започнат да продават електроенергия от първия реактор, а от втория, това трябва да се случи през октомври.

Много неща се случват тук в Япония Риш. Напрежението обаче е доста високо.

Ивон кажи ни за икономическия ефект, защото  вносът на всичкия този петрол и газ се отразява на търговския баланс на страната доста чувствително.

Ивон Ман: Ти си прав. За последните 4 години Япония имаше търговски дефицит, тъй като трябваше да разчита на топло електрически централи, за които са необходими тези изкопаеми горива.

Така че имахме този внос на втечнен природен газ, петрол и въглища. Този внос нарастваше много бързо.

Може би си спомняте, че достигнахме този рекорден търговски дефицит  от 103 милиарда долара.

Доста се коментира промяната на отношението към ядрената индустрия, дали трябва да я загърбим.

Има страни като Германия, които казват, че това трябва да се случи. Първоначалната реакция след бедствието във Фукушима беше именно такава.

До 2012, когато Шинзо Абе дойде на власт обаче, той наложи нова промяна в политиката, така че енергийното бъдеще на страната отново да включва ядрена енергия.

 

fallback
fallback