fallback

Ще паднели петролът под 42 долара

Коментар на Крис Герч, пазарен директор на Bell Curve Capital

11.08.2015 | 17:12 Автор: Георги Стоянов

Първо искам да кажа, че има много причини за спада на цената на петрола, за които говорихме. Вчера бяха публикувани и по-слаби данни за икономиката на Китай. До каква степен си притеснен за това, което се случва там?

Крис Герч, пазарен директор на Bell Curve Capital:

Наистина не съм достатъчно притеснен, за да повярвам, че цената може да падне под 42 долара.

Още по темата

Доста опции бяха купени около това ниво от 42 долара, листнати на Чикагската борса за търговия с фючърси.

Така че хората предполагат, че това е базово ниво и фактът, че сега се възстановяваме от загубите след тези ужасяващи данни за китайската икономика, ме кара да заложа на известен ръст през днешната сесия.

Петролът поевтинява , защото американските производители отново започнаха да разработват нови находища. Това са данните. Броят на нефтените сонди се увеличава за 5-ти път през последните 6 седмици. Също така наличното количество добит петрол в САЩ достигна 100 милиона барела – което е над 5-годишната средна стойност. Въпросът ми е обаче, защо производителите инсталират нови сонди точно в този момент?

Крис Герч: Мисля, че ключовият въпрос е, точно кой инсталира тези нови сонди и отговорът е, че това определено са големите компании.

Големите компании са в добри позиции - 30 до 40% от производството им идва от инвестициите, направени през последните 10 години.

Също така много големи компании излизат заедно на шистовия пазар. Ние вярваме, че Chevron, BP и Exxon Mobile са в добри позиции, както и че това ще е краят на много от по-малките играчи, които се опитват да се справят с дълговете си.

Много от тях ще напуснат пазара. Според нас това е опит за елиминиране на конкуренцията.

Как инвеститорите могат да се възползват от това, което се случва тук?

Крис Герч: Фактът, че сме свидетели на такова раздвижване. Вие наистина не искате да заставате на пътя на този влак, който върви надолу.

Вярвам, че има стойност в компании като British Petroleum, Exxon, Chevron. Доходността от дивиденти в тези компании е много висока.

Мисля че избирателните инвестиции в енергийния сектор са добри. Но би било по-добре да бъде  достигнато дъното преди да се включите в играта, особено ако говорим за фючърси.

Ако не търгувате с фючърси професионално като нас, бих ви препоръчал да се придържате към акциите и борсово търгуваните фондове.

 

fallback
fallback