fallback

Има ли балон на облигационните пазари

Коментар на Алан Грийнспан, бивш председател на Фед за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

11.08.2015 | 17:04 Автор: Георги Стоянов

В последното си изследване, което публикувахте, вие се опасявате от инвестиционни балони. Идентифицирате определени типове балони. Все още имаме програми за вливане на ликвидност, разбира се, в Европа и Япония. До каква степен трябва да се притесняваме  от инвестиционни балони и по-специално на облигационните пазари?

Още по темата

Алан Грийнспан, бивш председател на Фед:

До голяма степен. Мисля че има непосредствена опасност от балон на облигационните пазари. Ако просто заместим структурата на оценка на акциите с тази на облигациите, и вместо очакваната възвращаемост от акциите вземем очакваната възвращаемост от лихвите, това съотношение на цена към печалба се оказва изключително нестабилно и в крайна сметка, за да разберем какво ще се случи, трябва да се обърнем назад и да се запитаме, какви са нормалните лихвени проценти.

Едно от нещата, което ми хрумна като следствие от кризата през 2008, беше, че въпреки, че знаех, че нещо се случва, не успях да предвидя точния момент, както между другото и всичко останали.

Случваше се нещо фундаментално различно. Така че аз се замислих, какви бяха тогава моите виждания, за това как работи системата и установих, че има редица сериозни проблеми, които попадат в сферата на поведенческата икономика.

И този конкретен въпрос, какъв е оптималният лихвен процент, е именно проблем на  поведенческата икономика.

 

fallback
fallback