fallback

Испания ще внася зехтин заради сушата

Цената на зехтина се повиши с 38% за 6м

11.08.2015 | 07:00

Най-големият производител в света на зехтин, Испания, е принудена да купува маслиновото масло от Тунис, след което го изнася, пише Фигаро. Голямата суша накара Испания да прибегне до внос, съобщи Енрике Делгадо, секретар на испанската Федерация на производителите на зехтин, цитиран от вестника.

 

„Април и май бяха много горещи и това засегна цъфтежа, след което доведе до загуба на голяма част от реколтата“, каза Делгадо.

 

За да компенсира спада в производството, Испания внася зехтин, главно от Тунис, след което прави реекспорт извън ЕС, главноза развиващите се страни, за да запази пазарен дял. Испания осигурява 45% от световното търсене на зехтин, което я правил пазарен лидер, следвана от Италия.

 

Горещините, обхванали Южна Испания са проблем за маслините – те са по-малки и дават по-малко масло, признава Делгадо. Според него реколтата ще бъде 1,1-1,2 млн тона, което е една трета от миналогодишната.

„Ако не завали скоро, може да паднем на 850 000 тона“ или половината от 2014, казва Делгадо. Според него проблемът няма връзка с бактерията ксалела фастидиоса /Xylella fastidiosa /, която изсуши маслиновите дървета в Италия.

 

Вносът на зехтин в Испания може би ще се утроят тази година до 170 000 тона. Проблемът със сушата засяга всички средиземноморски страни.

 

Цената на зехтина се повиши с 38% за 6м

Слабата реколта в Испания и проблемите в Италия с бактерията по маслините доведоха до поскъпване на зехтина, който от 2,90 евро за литър през  януари стигна до 4 евро литъра през юли, според  данни, представени от Енрике Делгадо.

 

„Цените за щастие не се повишиха сериозно, което би могло да отблъсне потребителите“, казва испанецът. Той е убеден, че има достатъчно зехтин, за да покрие глобалното търсене.

 

Четете още: Банкиране със зехтин 2014: Защо поскъпваше италианският зехтин?

 

fallback
fallback