Японската икономика се представя по-слабо от очакваното

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Хонконг

10.08.2015 | 15:49 Редактор: Георги Стоянов
Японската икономика се представя по-слабо от очакваното

Шери Ан: Изглеждат доста добре заради факта, че Япония успя да задържи излишъка по текущата си сметка и през юни, както през цялата изминала година.

През юни излишъкът по текущата сметка на страната достигна 558,6 милиарда йени.

В сравнение с предишния месец май обаче, този излишък е доста по-малък. Тогава той достигна 1,9 трилиона йени.

Още по темата

Също така резултатът леко се разминава с очакванията на анализаторите. Анализаторите очакваха излишък от над 700 милиарда йени.

И все пак  слабата йена помогна на Япония. Тя помага на страната да разшири печалбите си от операции в чужбина.

Да не споменаваме и падащите цени на горивата, които се свиват японския внос. Така че наблюдаваме излишък в търговския баланс.

Разбира се, тук става въпрос за платежния баланс, който достигна 102,6 милиарда йени през юни. Той е подкрепен от Абеномиката - политиката на господин Абе и слабата йена.

Абеномиката се усеща и от банките в страната и тук изглежда, че Goldman Sachs се открояват.

Шери Ан: Определено Goldman Sachs се откроява, но също така имаме Citigroup, BNP Paribas и Societe Generale.

Всички те се представят много добре през изминалата фискална година. Имаше, разбира се, редица фактори, които им помогнаха.

Не само оптимизмът на фондовия пазар - това че повече хора се интересуват от търговия с акции, но също така и апетитът на японските компании за сливания.

Наблюдаваме този подновен интерес за разширяване на дейността зад граница. И това, разбира се, носи на банките такси за обработката на тези огромни трансакции.

Ако погледнете Goldman Sachs, през последната фискална година те имаха 12 свързани с Япония проекта, включително възлизащото на 5,5 милиарда йени придобиване на Protective Life от страна на Dai-ichi Life Insurance.

Таксите за тези транзакции са огромни. Виждате, че преходите им са нараснали с 31%, както и тези на Citigroup. Приходите на BNP Paribas пък са нараснали с 21%.

Печалбата на Goldman Sachs се разширява с 6%. Освен това таксите и комисионните от инвестиционно банкиране са на 4 годишен връх.