fallback

Неочакван страничен ефект от срива на борсата в Китай

Китайската фондова борса се срина през юни 2015 г.

07.08.2015 | 14:49 Автор: Велко Каменов

Сривът на Китайската фондова борса се отрази на сенчестото банкиране в страната, съобщава Bloomberg. Сенчестото банкиране е индустрия, която китайското правителство отдавна иска да ограничи.

Сенчестото банкиране в Китай се променяше с времето. Преди много от заемите, които идваха от тази индустрия, бяха давани на строителни компании и специализираните компании, създадени с цел да финансират местните власти. През последните месеци или години все по-голяма част от тези заеми се дават онлайн. 10% от онлайн заемите са били предоставени за инвестиции в акции. След срива на борсата през юни, регулаторите забраниха даването на подобни заеми за инвестиции в акции чрез онлайн p2p платформи. В краткосрочен план мерките се отразяват зле на много кредитори от този тип и те са принудени да преустановят дейността си, но в дългосрочен план това ще е хубаво за индустрията.

Вече много компании от бранша затвориха, а според анализаторите още над 1000 ще ги последват през следващата година. Вероятно ще има и известна консолидация, защото просто в момента има прекалено много такива компании – над 2000. Само големите ще продължат да работят на печалба.

 

fallback
fallback